АктуальноНовини

На українському ринку ветеринарних препаратів – 25-30% фальсифікату

15/02/2012

Виробники лікарських препаратів для тварин занепокоєні збільшенням кількості підробок. У січні цього року у м. Маріуполь було викрито масштабне виробництво фальсифікованої ветеринарної продукції. Про небезпеку контрафактних ліків говорили на прес-конференції «Боротьба з розповсюдженням контрафактних  лікарських засобів російських та українських компаній»

Український ринок ветеринарної продукції досить великий: минулого року його об’єм становив 440 млн грн. Частка підробок на ньому сягає 25-30%. Здебільшого фальсифікат виробляють невеликими партіями. Так, у січні цього року в Маріуполі співробітники УБОЗ МВС у Донецької області викрили організовану злочинну групу, яка упродовж багатьох років займалася виробництвом та реалізацією фальсифікованої ветеринарної продукції. Виявлений правоохоронцями товар не відповідав чинним стандартам, а сертифікати були підробними. Під час обшуку вилучено контрафактні медикаменти на суму понад 6 млн грн. У цілому правоохоронці оцінюють прибутки від фальсифікату в 10–12 млн грн.

Злочинна група підробляла препарати як українського, так й іноземного виробництва. За словами Тетяни Колчанової, голови підкомітету з підприємництва у сфері зообізнесу Торгово-Промислової Палати РФ, від дій злочинців постраждали сім російських підприємств.

— Фальсифікували досить розкручені бренди, — сказала вона. — Наприклад, підробили 21 продукт відомої компанії «Веда». Дані щодо збитків, які понесли наші виробники, дещо відрізняються від озвучених українськими правоохоронцями. Втрати компаній сягають 10 млн доларів. Донині такого масштабного нелегельного виробництва ще не було.

Виробники ветеринарних препаратів намагаються захистити свою продукцію, виготовляючи упаковки з голограмами, тисненнями тощо. Це призводить до подорожчання легального товару. Директор компанії «VetBio» Віктор Радченко зауважив, що нині захищати свою продукцію стає все важче. Злочинцям доступні технології, які дозволяють підробляти оригінальну упаковку та сертифікат.

— Препарати для тварин часто використовують люди, наприклад, для лікування суглобів, — пояснив він. — Вони також можуть постраждати від підробок. Якщо фальсифіковані медикаменти використовують у сільському господарстві, то є небезпека потрапляння шкідливих  речовин у продукти харчування.

Поки ж стосовно правопорушників, які виробляли та реалізовували фальсифіковані ветеринарні препарати, порушено кримінальну справу. Їм інкримінують незаконне використання товарного знаку і підробку документів, печаток, штампів, бланків та їх використання. Підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк до 5 років.

Олеся Брязгунова

 

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ