Новини

Національний перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення перейменовано

13/01/2016

Кабінет міністрів України перейменував “Національний перелік лікарських засобів і виробів медичного призначення” в “Національний перелік основних лікарських засобів”, виключивши з назви слова “вироби медичного призначення (ВМП)”.

Таке рішення закріплене постановою уряду №1134 від 9 грудня 2015 року “Про внесення змін до постанови уряду від 17 жовтня 2008 р. № 955 і від 25 березня 2009 р. № 333”.

Крім того, уряд замінив у підпункті 1 п. 1 постанови №955 слова “(соціально орієнтованих) лікарських засобів та ВМП для аптечних закладів” словами “лікарських засобів для аптечних закладів та фельдшерсько-акушерських пунктів”.

Цією ж постановою Кабмін доручив Міністерству охорони здоров’я затвердити у місячний строк положення про “Національний перелік основних лікарських засобів”, положення про експертний комітет з відбору та використання основних лікарських засобів; положення про здійснення відбору лікарських засобів для внесення до “Національного переліку основних лікарських засобів”. Також МОЗ доручено привести у тримісячний строк власні нормативно-правові акти у відповідність із цією постановою.

Викладення у новій редакції назви Національного переліку, виключивши з нього вироби медичного призначення, було у вересні 2015 року запропоновано МОЗ у зв’язку з наміром максимально наблизити Нацперечень ліків до 19-го приблизного переліку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), в якому відсутні посилання на ВМП.

За словами заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Перегинця, МОЗ розраховував, що Національний перелік лікарських засобів буде розроблений і затверджений до кінця 2015 року. За його словами, чинний і затверджений в 2009 році перелік “був дуже хороший на 2009 рік, сьогодні він формально застарів, оскільки не відповідає рекомендаціям ВООЗ”.

Розділ “Реформа охорони здоров’я” коаліційної угоди, підписаної в 2014 році, передбачає перегляд Національного переліку основних життєво важливих лікарських засобів та ВМП з включенням до його складу доведено ефективних і безпечних препаратів, здатних забезпечити лікування переважної більшості інфекційних, хронічних і хірургічних захворювань.

Нацперелік буде використаний в якості базового в рамках програми державних гарантій забезпечення населення медичною допомогою при розробці стандартів, протоколів лікування та клінічних настанов. На його основі пропонується розробити та впровадити формулярну систему медикаментозного забезпечення в якості організаційного та економічного інструменту постачання і використання ефективних лікарських засобів.

Джерело: Інтерфакс-Україна

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ