АктуальноНовиниНовости фармацевтики

Novo Nordisk пообіцяла до 2020 року випустили таблетований інсулін

23/10/2013

Данська фармацевтична компанія Novo Nordisk, світовий лідер із виробництва інсуліну, оголосила про плани з інвестування майже 3,65 млрд доларів (20 мільярдів данських крон) у розробку до 2020 року таблетованої форми гормону, що дозволить позбавити пацієнтів із діабетом 1 типу від неодноразових щоденних ін’єкцій, повідомляє Reuters.

Головна проблема, яку мають подолати розробникам, полягає у забезпеченні при пероральному прийомі захисту інсуліну від агресивного впливу шлункового соку і потрапляння препарату в кровотік у незмінному стані. Novo Nordisk сподівається стати першою компанією на ринку, яка успішно виконала це завдання.

Нині близько 500 співробітників компанії працюють над створенням таблетованої форми інсуліну, а також препаратів-агоністів глюкагоноподібного пептиду 1 (GLP-1), які на разі також існують лише у формі ін’єкцій. У Novo Nordisk прогнозують, що до 2020 року вдасться створити шість видів антидіабетичних препаратів у таблетках, включно з інсуліном.

За оцінками фахівців компанії, до початку наступного десятиліття світовий ринок таблетованих форм препаратів від діабету може досягти 18 мільярдів доларів.

Позбавлення від необхідності ін’єкційного введення інсуліну й інших антидіабетичних препаратів може сприяти більш ранньому початку лікування пацієнтів, яких відлякують уколи і шприци, а також допоможе тим, у кого від тривалих ін’єкцій утворилися рубці.

В основі патогенезу діабету 1 типу лежить недостатність вироблення інсуліну бета-клітинами острівців Лангерганса підшлункової залози, викликане їх руйнуванням під впливом аутоімунного процесу. Вважається, що на діабет 1 типу хворіють близько 17 мільйонів жителів планети. Найчастіше ним хворіють люди молодого віку – діти, підлітки і дорослі до 30 років.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ