АктуальноНовини

О.Соловйов: Основна мета запровадження державного регулювання цін на ліки – зменшення захворюваності серед хворих на артеріальну гіпертензію

18/05/2012

Основною метою запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби є намагання держави збільшити тривалість життя українців. Про це повідомив голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов 17 травня 2012 року під час Міжнародної конференція «Державне регулювання цін на лікарські засоби: міжнародний досвід». Захід відбувся в рамках підготовки до введення в дію з 1 червня 2012 р. пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування гіпертонічної хвороби.

Як проінформував Голова Держлікслужби України, основними завданнями запровадження пілотного проекту є:

  • сприяння економічному зростанню країни шляхом поліпшення здоров’я та зменшення смертності населення, що є дуже актуальним для України;
  • покращення здоров’я та зменшення смертності за рахунок стимулювання споживання економічно доступних ліків;
  • підвищення економічної доступності лікарських засобів шляхом впровадження сучасних механізмів державного регулювання цін на ліки, на основі діючих практик регулювання цін в розвинутих країнах і запобігання невиправданого підвищення цін на ліки на внутрішньому ринку України.

Як проінформував в ході конференції начальник Інформаційно-аналітичного управління Держлікслужби України Володимир Бортницький, в результаті аналізу сучасних практик регулювання цін фахівці дійшли висновку, що на даному етапі найбільш прийнятним для України варіантом є впровадження механізмів референтного ціноутворення з подальшим формування системи реімбурсації в нашій країні. І пріоритетним напрямом впровадження цих механізмів має стати лікування гіпертонічної хвороби, як найбільш розповсюдженої причини смертності серед нашого населення.

Таким чином, першочергове завдання підвищення економічної доступності лікарських засобів трансформувалося у нові цілі, а саме:

  • недопущення подальшого невиправданого перевищення (підвищення) цін на лікарські засоби;
  • розширення економічної доступності сучасних генеричних препаратів;
  • формування основи для подальшого впровадження державної системи реімбурсації.

Серед актуальних цілей даного проекту є також і суто економічні. Зокрема, його успіх дозволить посилити цінову конкуренцію в сегменті і попередити її порушення. Це також стимулюватиме виробників на освоєння нових ніш і терапевтичних класів сучасних препаратів з високою ефективністю.

Прес-служба Держлікслужби України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ