АктуальноНовини

Опозиція вимагає розслідувати факти проведення МОЗом випробувань ліків на дітях

12/03/2013

До генерального прокурора, голови СБУ, віце-прем’єр-міністра, відповідального за сферу охорони здоров’я, і міністра внутрішніх справ народні обранці надіслали звернення з вимогою провести термінову перевірку фактів протизаконних клінічних випробувань сумнівних лікарських засобів на дітях і притягти до відповідальності посадовців, винних у смертях дітей через застосування сумнівних препаратів. Звернення надіслали депутати від опозиційних фракцій: голова фракції „Батьківщина“ Арсеній Яценюк, заступник голови фракції “Батьківщина” Андрій Іванчук, народні депутати фракції “Батьківщина” Павло Петренко, Олександра Кужель, Максим Бурбак, Андрій Пишний, Юрій Вознюк, Геннадій Зубко, Андрій Головко, Тетяна Донець, Лілія Гриневич та Анатолій Дирів, від фракції ВО “Свобода” Олег Махніцький і від фракції “Удар” Роман Романюк.

У документах депутати заявляють, що група посадовців МОЗ протягом двох років покривала незаконні випробовування на дітях сумнівних лікарських препаратів, а на підтвердження своїх звинувачень народні обранці наводять численні факти.

Як приклад депутати розглядають клінічні випробування китайського препарату “Джінтропін” у відділенні дитячої ендокринної патології державної установи “Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМНУ”, у яких після закінчення строку, визначеного страховим договором, брали учатсь 26 дітей, причому в дев’ятьох випадках було виявлено порушення законодавства в інформаційних згодах — вони були підписані лише одним із батьків замість обов’язкових згод із обох батьківських сторін.

Також згадується дослідження препарату “Босентан” у відділенні дитячої кардіології Науково-дослідного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, коли при перевірці було виявлено випадок неповідомлення органів опіки й піклування про участь дитини в клінічних випробуваннях, які, до того ж, проводилися без акредитаційного сертифіката закладу охорони здоров’я.

Також депутати згадують про дослідження в педіатричному відділенні Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні препарату “Доріпенем”, яке проводилось майже півтора року без акредитаційного сертифіката.

Але директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак запевнив, що в лікувальних закладах Полтавської області не могли проводити випробування ліків ні на дітях, ні на дітях-сиротах, оскільки лікувальні заклади не мають права цього робити. За його словами, “ніхто на дітях-сиротах ніяких випробовувань у лікувальних закладах Полтавщини не проводив. Такого не може бути. Лікувальні заклади цього робити взагалі не мають права й не роблять. Нехай дадуть конкретні приклади, покажуть ту дитину, яку кололи. Цього просто не може бути”. Віталій Лисак також запевнив, що департамент не отримував ніяких офіційних звернень від народного депутата Валерія Головка

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ