Новини

«Оптимізація допомоги пацієнтам з порушеннями зору внаслідок діабетичного набряку макули» Міжнародний симпозіум 

16/11/2015

В листопаді Київ прийняв перший на теренах регіону країн СНД та Східної Європи Міжнародний міждисциплінарний симпозіум «Оптимізація допомоги пацієнтам з порушеннями зору внаслідок діабетичного набряку макули». Близько 180 учасників — офтальмологи та ендокринологи з України, Казахстану, Білорусі, провідні вітчизняні фахівці та міжнародні експерти з питань порушень зору у пацієнтів з цукровим діабетом Сполучених Штатів Америки, Італії, Німеччини обговорюють сучасні виклики та терапевтичний потенціал у цій сфері, спираючись на міжнародний та український досвід.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом вперше компанія Bayer Consumer Care AG (Switzerland) виступає організатором проведення заходу, метою якого є об’єднання зусиль фахівців у сферах офтальмології  та ендокринології для пошуку шляхів оптимізації ведення пацієнтів з діабетичними ураженнями очей у повсякденній клінічній практиці.  За даними Міжнародної діабетичної федерації (International Diabetes Federation — IDF) у 2013 році витрати на лікування пацієнтів з цукровим діабетом у світі склали 548 млрд доларів США, а до 2035 року передбачається, що витрати досягнуть рівня 627 млрд  доларів США [1].  Приблизно 93 млн людей у світі страждають таким ускладненням цукрового діабету як діабетична ретинопатія [2].

Bayer_makula

Учасники Симпозіуму: В. Науменко, О. Вітовська, Н.Пасєчнікова, Х. Левінсон Гардуньйо

 

Діабетична ретинопатія та її різновид — діабетичний макулярний набряк (ДМН) — основні причини втрати зору середнього і важкого ступеня тяжкості у пацієнтів з цукровим діабетом й основні причини сліпоти серед населення працездатного віку в багатьох розвинених країнах світу [3,4].

Нереалізована потреба медицини у методі лікування, який міг би не тільки стабілізувати, а й покращити зір у пацієнтів з ДМН, сприяла розробці блокаторів судинного ендотеліального фактору росту (Vascular Endothelial Growth Factor), або анти-VEGF-препаратів для інтравітреального введення.  Такі провідні медичні спеціалісти як Тодд Катц –  ретинальний хірург,  головний експерт з офтальмології компанії Bayer HealthCare (США) та Антоніо Чіарделла — професор офтальмології Медичного центру університету Колорадо (Денвер, США) та Болонського університету (Італія) надали дані щодо можливостей анти-VEGF-терапії загалом, а також швидкого та стійкого ефекту найсучаснішого представника анти-VEGF-препаратів — афліберсепту— для покращення гостроти зору у пацієнтів з ДМН.

Доречно зазначити, що розчин афліберсепту для інтравітреальних ін’єкцій — препарат Айлія® — це оригінальний, інноваційний лікарський засіб компанії Байєр АГ (Німеччина), який на сьогодні в Україні зареєстрований для лікування дорослих пацієнтів за трьома показаннями:

неоваскулярна (волога) вікова макулодистрофія (ВМД) (з 9 листопада 2012 року);

порушення зору через набряк макули, що розвинувся внаслідок тромбозу центральної вени сітківки (ТЦВС) (з 23 вересня 2013 року);

порушення зору внаслідок діабетичного набряку макули (ДНМ) (з 2 квітня 2015 року).

Ефективність та безпека застосування препарату Айлія за цими показаннями доведені крупними світовими клінічними випробуваннями й підтверджені успішним застосуванням в рутинній практиці, про що свідчать численні наукові публікації.

Досягнути такої мети як оптимізація ведення пацієнтів з ДМН можливо тільки шляхом тісної співпраці офтальмологів та ендокринологів — оскільки це фундамент успішної діагностики та лікування діабетичних уражень очей, а також профілактики сліпоти. Ця теза була основною думкою доповідей як закордонних, так і вітчизняних фахівців — директора Інституту очних хвороб ім. В.П. Філатова, професора Наталії Пасєчнікової (Одеса), завідувача кафедри офтальмології Національного медичного університету ім. акад. О.О. Богомольця, професора Оксани Вітовської (Київ), завідувача кафедри діабетології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, професора Бориса Маньковського (Київ), професора Володимира Науменко та доктора медичних наук Андрія Короля (Інституту очних хвороб ім. В.П. Філатова, Одеса).

Отже, такий симпозіум виступив осередком обміну науковими даними та практичним досвідом міжнародних та українських фахівців – офтальмологів та ендокринологів, що є надзвичайно важливим для наступного прогресу у боротьбі з порушеннями зору у пацієнтів з цукровим діабетом.

Література

1. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas 6th edition. 2013.

2. Yau JW, Rogers SL, Kawasaki R et al; Meta-Analysis for Eye Disease (META-EYE) Study Group. Global prevalence and major risk factors of diabetic retinopathy. Diabetes Care. 2012; 35(3): 556-64 (https://care.diabetesjournals.org/content/35/3/556.long).

3. International Diabetes Federation. Diabetes & blindness due to DME Q&A. www.idf.org/sites/default/files/Toolkit%2520Q%2526A_FINAL.pdf. Accessed November 10, 2015.

4. Ciulla TA, Amador AG, Zinman B. Diabetic retinopathy and diabetic macular edema: pathophysiology, screening, and novel therapies. Diabetes Care. 2003 Sep;26(9):2653-64 (https://care.diabetesjournals.org/content/26/9/2653.full.pdf+html).

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ