АктуальноНовини

Переоснащення 10 лабораторій з контролю якості значно підвищило ефективність роботи Держлікслужби України

05/12/2012

З метою підвищення ефективності контролю якості лікарських засобів Державною службою України з лікарських засобів протягом 2010-2011 років, відповідно до рекомендацій ВООЗ, вперше були оснащені сучасним обладнанням 10 лабораторій. Про це повідомив Голова Держлкслужби України Олексій Соловйов під час виступу на Першому національному Конгресі з безпеки пацієнтів «Безпека пацієнта – Безпека лікаря – Безпека держави», що відбувся днями в Києві.

Він також нагадав, що в 2010 році Центральна лабораторія була прекваліфікована ВООЗ, акредитована Європейським директоратом з контролю якості ліків Ради Європи, а в 2012 приєднана до загальноєвропейської мережі (GEON) Офіційних медичних контрольних лабораторій (OMCL), яка об’єднує близько 80 лабораторій з 30 країн Європи.

Вжиті заходи дозволили в 10 разів збільшити виявлення та вилучення з обігу неякісних препаратів у порівнянні з 2009 роком. Так, в 2009 до споживачів не допущено 230 000 упаковок неякісних лікарських засобів, а вже в 2011 році – 3,5 млн упаковок на суму 35 млн грн. Тобто це ліки, які не потрапили до пацієнтів у процесі лікування.

«Досягнуті результати призвели до того, що в суспільстві все менше обговорюються питання якості, а більше уваги приділяється ефективності та економічній доступності лікарських засобів», – підкреслив Голова Держлікслужби України.

Він зазначив, що в процесі вирішення зараз знаходиться низка проблемних питань, основними з яких є:

  • надмірно ліберальна (порівняно з європейською) процедура допуску на ринок нових препаратів;
  • відсутність належної аптечної практики в якості обов’язкової норми;
  • відсутність правил належної промоції препаратів.

Голова Держлікслужби України проінформував також про ключові показники, що характеризують Україну, та стан її фармацевтичного ринку. Окремо він зупинився на основних кроках щодо реалізації стратегічної мети роботи Держлікслужби України, яка полягає у гарантованому забезпеченні системи охорони здоров’я і пацієнта ефективними, безпечними та якісними лікарськими засобами, а інструментом її реалізації – імплементація кращих міжнародних норм і практик.

Олексій Соловйов висловив сподівання, що цей форум вже в недалекому майбутньому стане справжнім флагманом розвитку плідної співпраці і майданчиком для обміну прогресивними думками між усіма зацікавленими сторонами, які беруть участь у забезпеченні безпеки пацієнта.

Прес-служба Держлікслужби України

+Олена Новіцька

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ