Новини

Перший Форум фармацевтів Вінниччини: Фармацевт – це звучить гордо!

Новини

Перший Форум фармацевтів Вінниччини: Фармацевт – це звучить гордо!

24/09/2019

Мальовнича Вінниччина робить вагомий внесок у розвиток фармацевтичної галузі України та є одним із лідерів Державної програми «Доступні ліки». 17 вересня 2019 р. Вінницька обласна філармонія ім. М. Леонтовича гостинно відкрила двері для учасників Першого форуму фармацевтів Вінниччини у форматі науково-практичної конференції з міжнародною участю

Форум присвячений 20-й річниці святкування Дня фармацевтичного працівника України та 5-й річниці заснування ГО «Вінницька обласна асоціація фармацевтів» «Кум Део» (Cum Deo) і є частиною проекту «Вінниччина фармацевтична — від давнини до сучасності».

Напередодні гості форуму отримали чудову нагоду трішечки «помандрувати часом», відвідавши Національний музей-садибу та музей-аптеку М.І. Пирогова, а також сучасну фармацевтичну компанію «ПрАТ Інфузія».

Безпосередньо сам захід складався з урочистої, науково-практичної та святкової частин, що стали платформою для навчання і підвищення професійного рівня, вшанування професіоналів (було нагороджено понад 80 кращих фармацевтів та провізорів), привернення уваги органів центральної і регіональної влади до проблем у галузі, підвищення ролі та престижу професії фармацевта, вдосконалення Належної аптечної практики та обміну досвідом між фармацевтами Вінниччини і колегами з Молдови, Індії, Києва, Харківа, Хмельницької, Рівненської, Житомирської областей.

Учасники та гості форуму отримали музичні вітання від народного артиста України Станіслава Городинського та академічного камерного оркестру «Арката».

На виставці, що відбулася в рамках Форуму, особливий інтерес викликали цікаві експонати приватного музею-аптеки з м. Тульчин, які представив волонтер та меценат Іван Васильович Зелюк.

Вітальну адресу від Держлікслужби України зачитала головний спеціаліст Оксана Дмитрівна Білокопита.

Лариса Федорівна Просяник, Голова правління ГО «Вінницька обласна асоціація фармацевтів» «Кум Део», тепло привітала учасників та гостей форуму й наголосила,

що Вінниччина стала першою серед областей України, яка організувала та провела масштабний захід із залученням усіх гілок фармацевтичного сектора.

Форум об’єднав представників органів обласної та міської влади, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації, провідних медичних та фармацевтичних вузів України, Української Фармацевтичної Школи, фармацевтичних мереж, виробників ліків, медичних представників фармацевтичних компаній, всеукраїнських та регіональних фармацевтичних асоціацій та об’єднань, центральних і місцевих засобів масової інформації, а також кращих фармацевтів та провізорів області.

Лариса Федорівна зазначила, що діяльність Асоціації є першим кроком до розбудови громадянського суспільства, а саме — впровадження фармацевтичного самоврядування, що вже успішно працює в країнах Європи та світу.

Науково-практична частина конференції відбулась в рамках проекту «Навчання через усе життя», започаткованого ГО «Вінницька обласна асоціація фармацевтів» «Кум Део». Модератором заходу виступила Ганна Володимирівна Зайченко, д. мед. н., професор, завідувач кафедри фармакології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця (м. Київ).

Вона нагадала учасникам форуму, що у 2017 р. президент Міжнародної Асоціації фармацевтів Кармен Пенья сконцентрувала увагу світової спільноти на фармацевтичній послузі, яка є невід’ємною частиною послуг медичних. Своєю чергою, ці нові послуги є відповіддю на нагальні потреби сучасного суспільства.

Сьогодні фармацевт має бути більш обізнаний у біологічних дисциплінах та більш орієнтований на пацієнта. Так звані пацієнторієнтовані функції сучасного провізора є вельми різноманітними. Зокрема, у багатьох аптеках світу проводять вакцинацію населення під час епідемій, що дозволяє запобігти катастрофічним наслідкам та сприяє більш динамічному розвитку системи охорони здоров’я. Фармацевти у Великій Британії мають право виписувати рецепти пацієнтам із хронічними захворюваннями, в Канаді — отримують додаткові 15% за фармацевтичну опіку, а у Німеччині є сімейні фармацевти, що володіють інформацією про лікування декількох поколінь однієї родини.

Алла Токарчук, представник Агентства з контролю лікарських засобів та Асоціації фармацевтів Республіки Молдова, розповіла, як поступово змінювалась роль фармацевта в системі охорони здоров’я, та окреслила коло головних проблем, що існують сьогодні у США та країнах Європи (високі ціни на лікарські засоби, нестача фармацевтів, конкуренція через високу концентрацію патентів, а також велика кількість фальсифікованої продукції в інтренет-аптеках).

В той же час розширюється перелік послуг: аптеки надають спеціалізовану допомогу. Фармацевт як постачальник послуг самостійно приймає важливі рішення та є повноправним членом команди з охорони здоров’я: трикутник «лікар — пацієнт — фармацевт» має бути правильним, тобто таким, усі сторони якого рівні.

Також доповідач навела цікаві дані, які було отримано спільно із Європейською Асоціацією фармацевтів у ході опитування 8000 пацієнтів. Виявилося, що кожен третій займається самолікуванням, тоді як 40% опитуваних у разі виникнення проблем зі здоров’ям спочатку звертаються до фармацевта, а не до лікаря. Найчастіше люди звертаються до конкретної аптеки/фармацевта, при цьому 62% бажають, щоб фармацевти зберігали інформацію про ліки, які вони приймали, небажані явища, алергічні реакції тощо, тобто чекають від фармацевтів персоніфікованої медичної допомоги. Цікаво, що 75% респондентів хотіли б отримувати в аптеці послуги з перевірки стану здоров’я (вимірювання артеріального тиску, визначення рівня холестерину, глюкози в крові).

Отже, існуючий попит населення актуалізує проблему розширення ролі фармацевтів у системі охорони здоров’я та піднімає питання щодо оплати додаткових послуг.

Ріта Сейкаш, незалежний консультант по країнах СНД, член Асоціації фармацевтів Республіки Молдова, доповіла про роль недержавних організацій у покращанні доступу до лікарських засобів у рамках надання паліативної допомоги. На її думку, професійні асоціації — це саме ті платформи, що допомагають у професійній діяльності та сприяють покращанню якості життя пацієнтів.

Сергій Геннадійович Убогов, к. ф. н., завідувач кафедри контролю якості і стандартизації лікарських засобів Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика (м. Київ), наголосив, що одним з головних курсів фармацевтичної галузі є побудова системи забезпечення якості, що має охоплювати всі етапи життєвого циклу лікарського засобу. Саме цьому слугують Належні практики (Good Practice). Результатом титанічної праці протягом останніх 20 років стали настанови GMP, GLP, GCP, GDP, імплементовані у вітчизняне законодавство. Але якщо система не охоплює всі етапи, то вона не працює. Саме тому вкрай важливим є впровадження в Україні Належної аптечної практики (GPP), що дозволить замкнути цикл системи забезпечення якості.

Менон Р.У.П., президент ГО «Асоціація індійських фармацевтичних виробників» (IPMA), у своїй доповіді «Індія — фармація для пацієнтів світу» навів дані щодо експортних показників індійських фармацевтичних препаратів. Він звернув увагу на те, що найбільший об’єм продукції експортується до США та країн ЄС, 70% вакцин, схвалених ВООЗ, надходять з Індії, а 80% препаратів для лікування пацієнтів зі СНІДом покривають індійські виробники. Все це є підтвердженням того, що Індія ніколи не йде на компроміс щодо якості своєї продукції. При цьому головним для фармринку є інвестиції, у першу чергу в дослідницькі роботи.

Микола Валентинович Хайтович, д. мед. н., професор, завідувач кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації Національного медичного університету імені О.О. Богомольця (м. Київ), підкреслив, що кожна п’ята смерть у медичних закладах є результатом неправильного використання ліків, та зупинився на ролі провізора у впровадженні доказової медицини, що є способом мислення, інструментом, яким мають користуватися не тільки лікарі та фармацевти, а й пацієнти. Він зазначив, що тільки 25% лікарів (зі стажем роботи менше 5 або більше 10 років) іноді звертаються по консультацію до фармацевтів, що зумовлює необхідність посилення фахового спілкування.

subscribe

Олександр Олександрович Суріков, к. ф. н., декан Інституту підвищення кваліфікації спеціалістів фармації Національного фармацевтичного університету (м. Харків), доповів про реалії, проблеми та перспективи фармацевтичної освіти. Зокрема, він розповів про реформу післядипломної освіти та наголосив на необхідності застосування нових моделей співпраці університетів та потенційних роботодавців (визначення актуальних спеціальностей, формування освітніх програм, участь в експертному оцінюванні якості освіти тощо), оскільки тільки у співпраці можна підготувати конкурентоспроможного фахівця.

***

Оргкомітет форуму висловлює подяку Людмилі Анатоліївні Станіславенко, Голові постійної комісії Вінницької обласної Ради з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини.

Підготувала Олександра Демецька

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ