АктуальноНовини

Південнокорейські вчені створили перших у світі нанороботів для боротьби з раковими захворюваннями

24/12/2013

Група вчених із Національного університету Чоннам (Chonnam National University), що у Південній Кореї, розробила перших у світі функціонуючих нанороботів, здатних самостійно виявляти клітини злоякісних ракових утворень і вводити у навколишнє середовище відповідний лікарський препарат. У ролі цих нанороботів виступають генетично модифіковані бактерії певного типу, здатні до виявлення навіть найслабших концентрацій певних хімічних сполук і білків, які виробляються у великих кількостях лише в присутності ракових клітин.

Коли бактерія виявляє присутність таких білків у навколишньому середовищі, вона за рахунок деяких механізмів активує дію другої частини наноробота – автоматизований нанопристрій, розміром у 3 мікрометра, який автоматично розпорошує відповідний лікарський препарат, що впливає безпосередньо на хвору клітину.

“Розроблена вченими методика дозволяє подолати всі обмеження існуючих способів діагностики ракових захворювань. Наші нанороботи здатні не тільки виявити хворобу, що зароджується, у початковій її стадії, а й ефективно придушити її розвиток у той час, коли захворювання ще піддається лікуванню” – ідеться у прес-релізі південнокорейського Міністерства науки, інформаційно-комунікаційних технологій і планування майбутнього, яке частково фінансувало проведення цих досліджень, – “І це перший у світі наноробот, здатний ефективно лікувати захворюваня”.

Лабораторні тести показали, що у теперішньому вигляді ці нанороботи можуть діагностувати і боротися лише з “твердими” формами раку, такими, як рак грудей або прямої кишки. Але розробники стверджують, що подальші дослідження дозволять вже найближчим часом розробити нанороботів наступного покоління, якізможуть виявляти й інші форми раку, і навіть на більш ранніх стадіях.

Нова технологія і конструкція нанороботів, які отримали назву “Bacteriobot”, вже були запатентовані у десятках країн, включаючи Японію, Сполучені Штати і всі країни-члени Європейського Союзу.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ