Новини

Податок на хворобу: чи запровадить Мінфін 20% ПДВ на лікарські засоби?

09/12/2015

9 грудня 2015 р. у прес-центрі УНІАН пройшла прес-конференція представників пацієнтських, громадських і професійних асоціацій, які об’єдналися заради того, щоб продемонструвати до яких пагубних наслідків для населення країни може призвести запровадження 20% ПДВ на лікарські засоби

У вересні цього року Міністерство фінансів презентувало проект податкової реформи 2016 року, яким пропонується застосування уніфікованої ставки оподаткування на рівні 20% для всіх сфер економіки. Таким чином ставка ПДВ на ліки  виросте з 7 до 20%, що неминуче призведе до зростання їх вартості. Оскільки ПДВ є податком спрямованим на кінцевого споживача, тягар від його підвищення ляже на плечі пацієнтів, і це в умовах, коли державне забезпечення лікарських засобів в Україні є найнижчим у порівнянні з іншими країнами регіону СНД та не перевищує 15-18%.

Представники фармацевтичного сектору занепокоєні невідворотними негативними наслідками, до яких може призвести підвищення ставки ПДВ на ліки, та ініціювали публічне обговорення з метою привернення уваги суспільства до даної проблеми.

Володимир Ігнатов, Асоціація представників міжнародних фармацевтичних виробників AIPMUkraine, у своєму виступі нагадав присутнім, що до 2014 року ПДВ на ліки не існував. В минулому році було впроваджено 7% ПДВ. Ці кошти мали піти у фонд фінансування реімбурсації, але ні фонду, ні механізмів повернення цих коштів сформовано не було. Окрім того, у 2014 році було введено 5% в’їздне мито, що позначилося не тільки на ціні імпортних ЛЗ, але й вітчизняних через ввезення локальними виробниками субстанцій для виготовлення ліків. Через інфляцію, зниження купівельної спроможності населення, а також здороження лікарських засобів (7% ПДВ та 5% митний податок) для більшості пацієнтів лікування стає недоступним. Для галузі охорони здоров’я 20% ставка не є реальною. Вже зараз хворий з власної кишені сплачує 90% лікування. А що буде далі?

«Протягом року пацієнтські організації написали тисячі листів-звернень до уряду з проханням зняти 7%-ву ставку ПДВ з ліків, — говорить Тетяна Кулєша, Асоціація хворих на орфанні захворювання. — Це вже зараз призвело до того, що хворі не отримують належне лікування». Що стосується орфанних захворювань, підвищення ставки до 20% поставить таких пацієнтів на межу між інвалідністю і смертю.

«На жаль, це стосується не тільки органних захворювань, — зауважив Володимир Редько, Асоціація виробників інноваційних ліків АПРАД. — Проблема торкнеться всіх пацієнтів з важкими захворюваннями. Недоступність інноваційних препаратів через їх високу вартість — проблема. Яка стане дуже актуальною».

Підвищення ПДВ торкнеться не тільки ліків, але й виробів медичного призначення. Павло Харчик, Асоціація «Оператори ринку медичних виробів», наголошує — на цьому ринку превалюють імпортні товари. Якщо їх вартість зросте (підвищення ПДВ), а вимоги до виходу на ринок вже стали суворішими через введення нових технічних регламентів, то багато виробників медичних товарів просто залишать наш ринок.

Позицію громадських і пацієнтських організацій підтримав Олег Мусій, Народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я: «Чи отримала країна результат, задекларований Урядом після впровадження 7%-ї ставки ПДВ на лікарські засоби? Пройшов рік і відповідь негативна. Чи є гарантії того, що цей результат буде досягнуто після підвищення ПДВ? Ні» На думку народного депутата, наповнення бюджету в наступному році буде знову відбуватися за рахунок звичайних громадян, а не завдяки розвитку бізнесу, виведенню його з тіні, появи нових робочих місць.

Лікарські засоби належать до категорії життєво необхідних товарів, а потреба в них безпосередньо пов’язана із життям і здоров’ям людей. Тож надзвичайно важливо, щоб вони залишалися доступними абсолютно всім верствам населення.

***

В день проведення прес-конференції в ЗМІ було оприлюднено інформацію, що напередодні, на засіданні Національної ради реформ, міністр фінансів України Наталія Яресько презентувала компромісний варіант податкової реформи, що був сформований на базі проекту Міністерства фінансів з урахуванням пропозицій народних депутатів, бізнесу та громадськості. Згідно цього проекту ПДВ залишать на діючому рівні, у тому числі на лікарські засоби збережуть пільгову ставку ПДВ 7%. Експерти вважають, що у цього варіанту Податкового кодексу є великі шанси бути прийнятим.

 

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ