Новини

Попередьте гепатит. Дійте без зволікань

31/07/2015

28 липня 2015 року відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом. Основною метою події цього року є привернення уваги до проблем обізнаності про захворюваність вірусними гепатитами із закликом до громадськості, політиків і працівників охорони здоров’я діяти без зволікань для попередження випадків інфікування і смерті від гепатиту.

Вірусний гепатит – група інфекційних захворювань, відомих як гепатит А, В, С, D та E, яка уражує сотні мільйонів людей в усьому світі, викликаючи гострі і хронічні хвороби печінки.
Вірусний гепатит В є глобальною недооціненою проблемою для системи охорони здоров’я. Згідно з офіційною статистикою, сьогодні більше 2 мільярдів людей у світі інфіковані вірусом гепатиту B. Приблизно 780 000 людей щорічно помирають від цирозу та раку печінки у результаті хронічного гепатиту В та ще 130 тисяч від гострого гепатиту В.

Це захворювання можна попередити за допомогою безпечної та високоефективної вакцини від гепатиту B. Проте більшість людей все ще не інформовані про ризики інфікування вірусом гепатиту В, а також про методи попередження та боротьби з даними захворюванням.

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) у своїй стратегії по боротьбі з гепатитами приділяє основну увагу таким напрямам:
підвищенні рівня інформованості;
формуванні політики на підставі реальної ситуації;
профілактика гепатиту за допомогою повного курсу вакцинації всіх новонароджених 3 дозами протягом першого року життя, забезпечення безпеки ін’єкцій та препаратів крові;
доступі до служб моніторингу, скринінгу і лікування при гепатиті В.

З 1982 року в усьому світі використано більше 1 мільярда доз вакцини проти гепатиту В. У багатьох країнах, де зазвичай від 8% до 15% дітей ставали хронічно інфікованими вірусом гепатиту В, вакцинація скоротила показники хронічної інфекції серед імунізованих дітей до менше ніж 1%.

На початок 2015 року захворюваність на хронічний гепатит В в Україні склала 3,36 на 100 тис. населення.

21 липня 2015 в Києві напередодні Всесвітнього дня боротьби з гепатитом, за підтримки компанії ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна та за участі провідних експертів у сфері охорони здоров’я, відбулася зустріч з пресою, присвячена обговоренню основних проблем, пов’язаних із захворюваністю на гепатит в світі та в Україні. Подія пройшла під гаслом: «Основний фокус в боротьбі з гепатитом – на його попередженні», а його метою стало донесення до громадськості важливості бути обізнаними про загрози інфікування вірусними гепатитами та методи попередження цих захворювань.

«Проблема інфікованості вірусом гепатиту В все ще залишається недооціненою системами охорони здоров’я багатьох країн світу, у тому числі України. Важливим фактором у розумінні ризиків зараження вірусом гепатиту є його висока здатність до інфікування: вірус гепатиту В є у 50-100 разів більш контагіозним ніж вірус імунодефіциту людини (ВІЛ)», – розповіла медичний радник ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна Лілія Анастасій в контексті небезпеки зараження вірусним гепатитом B та важливості попередження цього захворювання. «Гепатит В є керованою інфекцією. Ефективність рівня захисту від захворювання вірусним гепатитом B за допомогою вакцинації становить більше 95%. Тривалість поствакцинального імунітету зберігається протягом, щонайменше, 20 років».

«Рівень охоплення 3-ма дозами вакцини від гепатиту В в Україні – менше 50%, що є незадовільним показником. Громадськість повинна говорити про цю проблему. Вакцинація за бюджетні кошти в Україні сьогодні добровільна. Важливими чинниками у попередженні інфікування вірусним гепатитом В в Україні, в першу чергу, є спільні зусилля держави, медичної спільноти та громадськості для досягнення показника охоплення дітей вакцинацією проти гепатиту В, відповідно до національного календаря щеплень», – зазначив Федір Лапій, д.м.н., доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім.Шупика, головний позаштатний дитячий імунолог м.Києва.

«Рівень інфікованості вірусом гепатиту B вагітних жінок в Україні залишається достатньо високим, що робить вакцинацію новонароджених особливо актуальною. При цьому ризик розвитку хронічної форми гепатиту В, з вкрай несприятливим результатом в майбутньому, для дитини першого року життя становить 90%», – додав Федір Лапій.

Щодо проблеми обов’язкової вакцинації основних груп ризику в контексті небезпеки інфікування вірусним гепатитом В розповів директор ВГО «Зупинимо гепатит» Дмитро Коваль:
«В Україні відсутній національний реєстр хворих на хронічний гепатит В та обов’язкова вакцинація основних груп ризику: медичних працівників, військовослужбовців і співробітників МВС, пожежників та представників оперативних служб, пацієнтів з хронічними захворюваннями та ін. Особливо актуальним для України на сьогоднішній день є наша співпраця з Міністерством оборони в питаннях проведення вакцинації військовослужбовців проти вірусних гепатитів А і B з метою забезпечення їх безпеки при проходженні служби».

_____________

1. https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs204/ru/
2. https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs204/ru/
3. Інформаційний бюлетень про стан інфекційної захворюваності в Україні за лютий 2015 року, відповідно до форми No1, затвердженої наказом МОЗ України від 02.06.2009 No378

Джерело: прес-служба Компанії ГлаксоСмітКляйн (GSK)

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ