Новини

ЄБА виступає за відмову від поштові доставки ліків виробниками в аптечні мережі (Постанова КМУ №220 від 23.03.2020)

Новини

ЄБА виступає за відмову від поштові доставки ліків виробниками в аптечні мережі (Постанова КМУ №220 від 23.03.2020)

13/04/2020

Експерти Європейської бізнес асоціації (Асоціації) застерігають, що поштові доставки ліків виробниками в аптечні мережі на період карантину є непрозорим регулюванням, дискримінують міжнародних виробників та не гарантують якості товару

Асоціація заявляє, що на фоні хаосу в країні на початку карантину, який вимушено був запроваджений державою задля уповільнення епідемії COVID-19, на жаль, знайшлися можливості для непрозорого і невиваженого регулювання на користь частини фармацевтичного бізнесу.

У березні 2020 року на громадське обговорення були винесені 2 проекти змін до однієї і тієї ж Постанови КМУ – щодо Ліцензійних умов провадження діяльності суб’єктами фармацевтичного ринку. При цьому, один з проектів був винесений на обговорення на сайті Мінекономрозвитку 20 березня 2020 року, а інший – на сайті МОЗ України 24 березня 2020 року. Останній – з’явився нещодавно у відкритих джерелах вже як затверджена Постанова КМУ. Проте, як виявилось, Постанова КМУ №220 датована 23 березня 2020 року – тобто, насправді, громадського обговорення не відбулось.

На переконання Асоціації, крім відсутності застосування принципу прозорості, у новому регулюванні також порушений принцип рівних конкурентних умов для усіх суб’єктів ринку. В результаті затвердження Постанови КМУ преференції отримала лише частина ринку – українські виробники ліків. Крім того, відповідно до тексту нововведення, якість ліків, що постачатимуться, не гарантована.

Так, відповідно до нового регулювання, що діє в період карантину, виробникам дозволено використовувати засоби поштового зв’язку при доставці ліків в аптеки. Проте, такі можливості отримали лише українські виробники, які мають ліцензії з виробництва. Нове регулювання позбавило аналогічних умов діяльності оптових дистриб’юторів та міжнародних виробників, які здійснюють постачання ліків за наявності ліцензії на імпорт. Це свідчить про дискримінаційний підхід можновладців до міжнародних фармацевтичних виробників, які постачають в Україну ефективні, якісні і безпечні ліки.

Асоціація зазначає, що за останній рік міжнародна фармацевтична спільнота наштовхується на дискримінаційне  ставлення не вперше. Представники міжнародних виробників вже неодноразово ставали свідками спроб створити бар’єри у їх діяльності на ринку України. Зокрема, це стосується проекту закону «Про лікарські засоби», що розглядався МОЗ України восени, проекту Концепції розвитку фармацевтичної сфери, а також трьох версій проекту змін до процедури підтвердження сертифікатів GMP в Україні. Вочевидь, бар’єри для міжнародних фармвиробників не призведуть до забезпечення населення України усіма необхідними ліками.

Лише застосовуючи неупереджений підхід до усіх учасників ринку держава може створити необхідні умови для зміцнення довіри у взаємовідносинах з міжнародними партнерами, залучення інвестицій та інноваційних технологій, які потрібні Україні. В результаті, такий підхід сприяв би розвитку українського бізнесу як всередині країни, так і за її межами. Натомість, «відверті» преференції на користь українського бізнесу лише негативно впливають на інвестиційну привабливість країни і, одночасно, не стимулюють її прогрес у переговорах з міждержавними організаціями та бізнес-партнерами за іншими напрямками економічних взаємовідносин.

Також Асоціація вважає сумнівним зміст нового регулювання в частині гарантування якості ліків при постачанні  від виробників до аптек засобами поштового зв’язку. На жаль, текст запровадженої Постанови КМУ не містить жодних положень, які б забезпечували належні умови зберігання і транспортування вироблених лікарських засобів поштовими операторами.

Асоціація закликає Уряд України утриматись від будь-якого встановлення нерівних умов на фармацевтичному ринку як в період карантину, так і у подальшому. Також, ми просимо не піддавати ризику якість ліків для пацієнтів. Необхідно відкоригувати поточну ситуацію і скасувати Постанову КМУ №220 від 23.03.2020 року як таку, що була прийнята непрозоро, недоцільна та містить ризики для здоров’я населення України.

Джерело: прес-служба ЄБА

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ