Новини

Препарати для лікування гепатиту С стануть доступнішими

Новини

Препарати для лікування гепатиту С стануть доступнішими

22/02/2017

Держава закуповуватиме препарати для лікування гепатиту С за найнижчими в Європі цінами. 25 січня 2017 року Кабінет Міністрів України погодив укладення Мирової угоди з американською біофармацевтичною компанією Gilead, 22 лютого відбулося офіційне підписання Угоди

У рамках угоди встановлять максимальну ціну на препарати від гепатиту С, які закуповуватиме держава у компанії Gilead. Відтак, упаковка препарату «Совалді» коштуватиме 250 доларів США, а препарату «Харвоні» – 300 доларів. Фактично, це одні з найнижчих цін в Європі, запропоновані компанією в рамках глобальної Програми доступності ліків (Global Access Program), до якої Україна була включена в липні 2016 року. Мета програми – забезпечити всіх пацієнтів доступом до інноваційних препаратів для лікування гепатиту C та інших небезпечних для життя хвороб. Уряд та громадськість провели тривалу та кропітку роботу, аби українські пацієнти мали доступ до якісного лікування за відповідною до економічних реалій країни ціною.

Згідно з даними моніторингу пацієнтських організацій препарат «Совалді» уже є в продажу в аптечних мережах за ціною 10250 грн, тоді як генерик, який раніше був доступний на ринку, коштує 15001 грн.

За даними МОЗ України, на обліку зареєстровано 46 883 пацієнтів, які хворіють на гепатит С. З них лікування коштом держави отримує 1 404 людини, тобто лише 3% пацієнтів. Утім, враховуючи відсутність масштабного скринінгу, експерти вважають, що кількість хворих на гепатит С значно більша та становить понад 3 мільйони осіб, а це близько 7–8% від населення України.

У світі на гепатит С хворіють 130 – 150 млн людей. У значної кількості пацієнтів із хронічною інфекцією розвиватиметься цироз або рак печінки. Щорічно від пов’язаних із гепатитом С хвороб помирає 700 тис людей, хоча 90% інфікованих можна було б вилікувати, якби вони мали доступ до лікування.

Вакцини від гепатиту С не існує, саме тому важливо проводити перевірки та контролювати своє здоров’я, а у разі виявлення хвороби – відповідально поставитися до лікування.

subscribe

Джерело: прес-центр МОЗ, сторінка міністра охорони здоров’я Уляни Супрун в мережі Facebook

Фото: сторінка міністра охорони здоров’я Уляни Супрун в мережі Facebook

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ