Новини

Проблема набряків і тяжкості в ногах у літній період: рекомендації відвідувачам аптек

24/05/2016

Актуальні теми аптечної справи: погляд фахівця

Партнер проекту
biokon_2014_

Коли на дворі тепло й сонячно, ми намагаємося якомога більше часу активно проводити на свіжому повітрі. Скажімо, чимало людей влітку на роботу й з роботи ходять пішки, та й на вихідні також обирають активний відпочинок. Влітку багато роботи у дачників і городників. Після незвичних фізичних навантажень ноги гудуть і у представників старшого віку, і молодих. Проте набряки і відчуття важкості у ногах на сьогодні є проблемою, яку можна успішно подолати за допомогою сучасних лікарських та косметичних засобів. Яких саме — нам розповіла провізор Інна Криворучко («Аптека оптових цін», м. Київ):

Інна Криворучко

Інна Криворучко

— З проблемою набрякання ніг стикається досить багато людей. Наприклад, за деякими статистичними підрахунками, від варикозної хвороби потерпає близько третини всього населення західних країн. І, до речі, жінки страждають на варикоз утричі частіше за чоловіків.

Із віком частота цього захворювання підвищується. Так, до 25 років варикозна хвороба допікає тільки 8% жінок, а у старшій віковій групі (старших за 55 років) її ознаки виявляють вже у 64% представниць слабкої статі. Іноді ноги болять просто після перевтоми. Аби з’ясувати причину нездужання і запропонувати відповідний косметичний або лікарський засіб, я ставлю відвідувачці уточнюючі запитання. Отож, коли вона скаржиться на посилення болю під час ходьби, появу виражених звивистих вен синього кольору з розширенням, які виступають над поверхнею шкіри стоп і гомілок, та судинних зірочок, відчуття важкості і розпирання у ногах, з великою вірогідністю можна запідозрити розвиток варикозного розширення вен нижніх кінцівок.

У таких випадках я рекомендую засоби, до складу яких входять екстракти п’явки, гінкго білоба, кінського каштану, камфора. Ці компоненти поліпшують мікроциркуляцію крові та покращують енергетичний метаболізм клітин, зміцнюють стінки судин та підвищують їхній тонус, мають протинабрякову дію і венотонізувальні та антитромботичні властивості. Екстракт медичної п’явки в поєднанні з екстрактами гінкго білоба і ментолом підвищує еластичність судин і знижує їхню проникність, а також активізує венозний кровотік. Це допомагає усунути відчуття втоми і біль у ногах, поліпшити зовнішній вигляд шкіри при її сухості та розширеній судинній сітці.

На початкових стадіях захворювання, коли тільки починають з’являтися судинні зірочки, ефективними будуть косметичні засоби на основі названих екстрактів. При більш серйозних проявах — венозному застої і розширенні вен нижніх кінцівок, тромбофлебіті — потрібно застосовувати лікарські засоби.

Разом з тим я рекомендую відвідувачам нові форми препаратів, наприклад, спреї для зняття втоми ніг або засоби від тріщин чи пітніння, які також спричиняють дискомфорт.

Найважливішим чинником, який підтримує кровообіг у ногах, є рух. Тому я завжди нагадую відвідувачам нашої аптеки, що ризик розвитку захворювання обмежують їзда на велосипеді, плавання, біг або навіть виконання простих вправ удома. Найкращі результати дають регулярні вправи та щоденні прогулянки у швидкому темпі.

Шановні колеги! Наступною пропонуємо обговорити тему: «Соціальна відповідальність аптек та виробників аптечної продукції»

Кожен, хто хоче стати учасником проекту, поділитися своїм досвідом і отримати подарунки від компанії «БІОКОН», можуть телефонувати за номером (044) 498-06-72 або надсилати листи на електронну адресу: [email protected].

Дзвінки і листи читачів журналу приймаються до 6 червня!

“Фармацевт Практик” #5′ 2016

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ