Новини

Проблема забезпечення гемодіалізом: чергова спроба вирішення

26/01/2015

22 січня 2015 року за ініціативи Антимонопольного комітету відбувся круглий стіл на тему «Пошук шляхів вирішення проблемних питань щодо надання послуг з гемодіалізу, здійснення державних закупівель у цій сфері»

Як відомо, наразі в Україні існує проблема у забезпеченні закладами охорони здоров’я хворих на хронічну ниркову недостатність якісним гемодіалізом.

«За кілька днів через відсутність матеріалу для гемодіалізу почнуть вмирати українці!», – зазначила  в ході круглого столу народний депутат, заступник глови Комітету Верхновї Ради України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко.

Здебільшого проблеми з’являються на першому етапі: проведенні закладами охорони здоров’я торгів із закупівлі обладнання, витратних матеріалів для гемодіалізу. Було повідомлено, що за період з 2014 року по кінець січня 2015 року на адресу АМКУ надійшло 14 скарг щодо проведення торгів з закупівлі обладнання та витратних матеріалів для лікування гемодіалізу.

Ірина Сисоєнко вважає: «Вирішення проблеми лежить в площині незадоволення наявних скарг або їх відкликання заявниками. Як одні, так і інші, посилаючись на законодавство, відмовляються робити закупівлі, тим самим прирікаючи на смерть співгромадян. Звісно, для вирішення цього питання необхідно повністю реформувати законодавство. Але першочергово потрібно провести закупку необхідних матеріалів. Комітет з питань охорони здоров’я та я особисто триматиму дане питання на контролі». При цьому вона зазначила, що АМКУ розглядає тотожні скарги з винесенням діаметрально протилежних рішень. На це скаржаться пацієнти, вказуючи на двозначне ставлення керівництва комітету до конкретних установ охорони здоров’я.

В свою чергу в.о. голови АМКУ Микола Бараш заявив, що на даний момент необхідно розробити спільний та узгоджений план для формування єдиних вимог під час здійснення відповідних закупівель: «Щоб усунути самі ризики оскаржень проведення торгів. У разі, якщо замовникам необхідно закуповувати витратні матеріали, сумісні виключно з певними моделями апаратів «штучна нирка» відповідних виробників, то вирішення цієї проблеми може полягати в об’єднанні в один лот тих витратних матеріалів, у яких немає еквівалентів, це так звана «неконкурентне» продукція. А також передбачити виділення в окрему частину закупівлі всіх інших витратних матеріалів, які можуть поставити кілька виробників. В результаті в лотах з «неконкурентною» продукцією візьмуть участь суб’єкти господарювання, які є представниками відповідної фірми, а в інших лотах зможуть взяти участь усі інші бажаючі».

Відео з засідання:

Джерела: www.rbc.ua, прес-служба народного депутата Ірини Сисоєнко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ