Новини

Проблемні питання у реалізації програми “Доступні ліки”: резюме НСЗУ

Новини

Проблемні питання у реалізації програми “Доступні ліки”: резюме НСЗУ

06/05/2019

23 квітня 2019 року в Міністерстів охорони здоров’я України під головуванням Голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Олега Петренка та за участю представників аптечних мереж, виробників ліків та громадських організацій, обговорювалися нагальні питання програми «Доступні ліки». Наводимо коротке резюме зустрічі, надане НСЗУ

Питання цін в програмі реімбурсації

Щодо невідповідності роздрібних цін на лікарські засоби та цін, що зазначені в Реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню (Реєстр).

Рішення щодо вирішення проблеми із ціноутворенням в програмі реімбурсації напрацьовані та найближчим часом будуть запропоновані для громадського обговорення.

Зазначені рішення передбачатимуть використання комплексного підходу з метою врегулювання ціноутворення на лікарські засоби, які включені до Реєстру шляхом встановлення на такі лікарські засоби фіксованої ціни, що буде складатись з сумарної надбавки в розмірі 26,5% до ціни виробника з урахуванням податків, яка включатиме постачальницько-збутові та торговельні (роздрібні) надбавки. Учасники логістичного шляху (дистриб’ютор, за наявності, та аптечний заклад) визначатимуть розміри “своїх” часток цієї сумарної надбавки в порядку, що буде встановлений запропонованими проектами нормативно-правових актів. Також дані рішення передбачають запровадження перехідного періоду, в межах якого лікарські засоби, на які при застосуванні максимальної роздрібної надбавки аптечний заклад не мав можливості встановити ціну, визначену в Реєстрі, буде дозволено реалізувати за нижчими цінами ніж в Реєстрі поза межами програми реімбурсації.

Технічні питання

Електронна система охорони здоров’я (Система) є двокомпонентною:

  • центральна база даних (ЦБД)
  • медичні/аптечні інформаційні системи (МІС).

Питання, на які може впливати НСЗУ, МОЗ, ДП “Електронне здоров’я”:

  • стандарти,
  • процедури,
  • технічні вимоги.

Якщо інформаційна система відповідає вимогам, які виставляють до неї, – така система отримує позитивний висновок та підключається до ЦБД. Все інше, зокрема особливості інтерфейсу, зручність користування, зрозумілість і т.д. не можуть бути однозначно параметризовані та рекомендації зі сторони адміністратора системи щодо цих питань не є обов’язковими до виконання. В свою чергу, розробники цих систем на власний розсуд визначають що саме та як швидко їм реалізовувати.

Аптечний заклад може стимулювати розробників інформаційних систем до швидшого надання їй відповідного функціоналу.

Питання щодо відсутності можливості укладення різних типів договорі у суб’єктів господарювання, що провадять діяльність на підставі різних ліцензій на різні види діяльності (медична практика та роздрібна торгівля лікарськими засобами)

Така проблема була на рівні ЦБД Системи. За інформацією від ДП “Електронне здоров’я”, дана проблема вирішена на стороні ЦБД. Наразі, медичні інформаційні системи налаштовують це на своїй стороні. НСЗУ відомо про дві інформаційних системи, які мають таку можливість. Серед них – Скарб Софт та Поліклініка без черг.

Нарікання на помилки в роботі медичних інформаційних систем, а саме на помилки у зазначені ціни відшкодування та ціни доплати на ЛЗ.

Суми відшкодування та доплати на ЛЗ завантажені в ЦБД та видаються усім інформаційним системам за однаковим запитом. У випадку виявлення таких невідповідностей, аптечний заклад повинен звернутися із відповідним питанням до представників інформаційної системи, яку використовує аптека з проханням виправити помилку.

Чому при відпуску ЛЗ аптечний заклад не бачить весь перелік ЛЗ, що є в Реєстрі?

Фармацевт бачить той список торгових назв ЛЗ, який відповідає виписаному в рецепті. При виписуванні ЛЗ лікар вказує МНН+доза+лікарська форма та кількість доз лікарського засобу. Відповідно, якщо лікар виписав ЛЗ визначеної лікарської форми (наприклад розчин для розпилення), то система не запропонує фармацевту цей ЛЗ в іншій формі випуску.

Яким чином отримати розгорнутий звіт про відпущені лікарські засоби за електронними рецептами у різних розрізах?

Процес формування нестандартних звітів на запити від аптечних закладів не може бути реалізований на стороні ЦБД. Проте, дану можливість може надати інформаційна система.

Чому інформаційні системи пропонують зазначати суму доплати в розмірі 0,01 грн для ЛЗ з повним відшкодуванням.

Розробники системи виходили із хибного припущення, що розрахунково-касові апарати не здатні видати чек на товари, вартість яких становить 0,00 грн. Вимога щодо доплати 0,01 грн за ЛЗ, вартість яких підлягає повному відшкодуванню, буде прибрана з системи на стороні ЦБД. До того часу відповідні зміни можуть впровадити МІС.

Пацієнти та працівники аптечних закладів мають проблеми із введенням номеру рецепту, що складається із цифр та літер.

Структура номеру рецепта обумовлена архітектурою системою та дозволяє попередити зловживання, завдяки унеможливлення підбору номера працівником аптеки. Пацієнт може бути впевнений, що ліки за його рецептом нікому іншому, крім нього, не буде відпущено.

Проте, питання спрощення ідентифікації пацієнта та його рецептів у системі є актуальним. Триває пошук оптимального рішення, яке дозволить зберегти поточний рівень захищеності даних.  

При відпуску ліків за електронним рецептом під час повторного введення номеру рецепта чи коду підтвердження в електронну систему, зависає програмне забезпечення.

НСЗУ не надходило повідомлень про перевантаження ЦБД Системи. У випадку наявних таких помилок, аптечний заклад повинен звернутися до представників своєї інформаційної системи та поінформувати про дану помилку. В свою чергу, інформаційна система зробить перевірку, та за необхідності повідомить ДП “Електронне здоров’я” про наявну помилку для її виправлення.

Чи можливе встановлення контролю виписування кількості лікарських засобів за електронними рецептами?

МІС було надано інформацію щодо рекомендованих та максимально допустимих добових доз лікарських засобів. З досвіду співпраці із інформаційними системами, їм знадобиться від 2 до 4 тижнів для реалізації відповідних валідацій на своєму боці. Найближчим часом дані обмеження також будуть встановлені на стороні ЦБД.

У Реєстрі є ЛЗ, дія реєстраційного посвідчення яких закінчилася. Що робити з такими ЛЗ?

Станом на 24.04.2019 у трьох лікарських засобів, що включені в Реєстр, відсутнє діюче реєстраційне посвідчення. Зважаючи на це, в ЦБД було деактивовано можливість виписувати та відпускати дані лікарські засоби в Системі.

Чи можна отримати перелік ЛЗ з ID номером, що присвоєний Системою?

Такий перелік ЛЗ буде сформовано найближчим часом та буде опубліковано на офіційних сайтах НСЗУ та ДП “Електронне здоров’я”.

Чому Система видає помилки англійською мовою? Чи можливо надати інформацію що і яка помилка означає?

Логіка ЦБД побудована таким чином, що при виникненні помилок ЦБД видає код помилки та її технічний опис. Ця інформація призначена для МІС, які мають на її основі сформувати повідомлення для користувача у доступній формі, узгодженій з інтерфейсом МІС. Проте, окремі МІС передають користувачу цю інформацію у технічному вигляді, без подальшої обробки. Зважаючи на те, що мовою інформаційних технологій є англійська, ці повідомлення передаються з ЦБД до МІС саме цією мовою. На численні прохання користувачів,, працівниками ДП “Електронне здоров’я” буде сформовано список з перекладом усіх помилок в Системі та передано інформаційним системам, яким буде рекомендовано імплементувати це у своїх розробках.

Загальні питання

Чому лікар не може виписати лікарський засіб певного виробника у кількості 100 доз?

НСЗУ проаналізувала ситуацію, яка сталася з лікарськими засобами кількість доз яких у споживчій упаковці перевищує кількість, що передбачена на трьохмісячний курс лікування.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України №360 від 19 липня 2005 року у разі необхідності (відрядження, відпустка тощо) пацієнтам, в тому числі тим, які мають право на безоплатне чи пільгове забезпечення, дозволяється виписувати на одному рецептурному бланку лікарські засоби в кількості, передбаченій для тримісячного курсу лікування, враховуючи норми відпуску.

Зважаючи на те, що визначений ЛЗ можна виписувати у дозі 150 мг для деяких видів станів, лікар зможе виписати такий ЛЗ по програмі реімбурсації саме для таких пацієнтів. Таку можливість Система має.

Разом з тим, передбачається, що найближчим часом буде реалізовано контроль виписування кількості лікарських засобів в електронних рецептах, про що зазначено вище.

Чи можна зробити так, щоби Реєстр набував чинності не з моменту його опублікування?

НСЗУ опрацювала дане питання та врахувала його в запропонованих проектах нормативно-правових актах, що будуть опубліковані до громадського обговорення найближчим часом.

Чи можливий перегляд щодо збільшення націнок на ЛЗ в програмі реімбурсації для забезпечення рентабельності аптечних закладів.

Після прийняття НПА, про які йшлося вище, аптечний заклад матиме змогу збільшити свою націнку за рахунок не використаного обсягу націнки дистриб’ютора.

 

НСЗУ має намір проводити круглі столи з учасниками програми реімбурсації для вирішення проблемних питань у програмі про що буде повідомлено додатково.

Джерело: МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ