АктуальноНовини

Рада Міністрів ЄС посилює контроль за якістю та безпекою ліків

27/06/2012

Рада Міністрів Європейського Союзу прийняла рішення посилити контроль за якістю та безпекою ліків. Про це говориться у листі Представника України при Європейському Союзі С.П.Єлісєєва.

Як повідомив С.П.Єлісєєв, 22 червня 2012 року в Люксембурзі відбулося чергове засідання Ради Міністрів Європейського Союзу з питань охорони здоров’я. Ключовим питанням порядку денного стало вироблення спільних дій країн-членів ЄС з протидії поширенню епідемій та інфекційних захворювань, а також контролю за ефективністю антибактеріальних препаратів.

Пошук відповідей та ефективних рішень всередині Європейського Союзу на транскордонні загрози для здоров’я є постійною темою регулярних засідань Ради ЄС на рівні міністрів. Щороку, за даними Європейської Комісії, 25 000 європейців помирають через неефективність антибактеріальних препаратів, що стало загрозливою проблемою в ЄС. Іншою проблемою названо зростаючу кількість вживання антибіотиків та появу на європейському ринку несертифікованих або підроблених медичних препаратів, надмірне використання яких становить реальну загрозу життю громадян Європи.

Рада міністрів ЄС погодилися з необхідністю скорочення використання антибіотиків, а також закликала учасників фармацевтичного ринку ЄС до активізації боротьби зі стійкістю до антибактеріальних препаратів (antimicrobial resistance). У контексті можливих наслідків пандемій грипу, інфекційних захворювань та спалахів Е.соlі зокрема, міністри обговорили можливості спільних закупівель вакцин та інших медичних апаратів для європейського ринку. Переговори щодо конкретного плану заходів. у т.ч. доцільності уніфікованої розробки національних стратегій щодо підвищення ефективності антибактеріальних препаратів та процедури закупівель (або виробництва) вакцин триватимуть під час головування Кіпру в Євросоюзі у другій половині року (прим. з 1 липня 2012 року до Кіпру переходить головування в ЄС).

Рада Міністрів ЄС дійшла спільного висновку щодо посилення контролю за якістю та безпекою ліків (фармаконагляд).  Профільні комітети Європейського Парламенту підтримали Директиву Європейської Комісії з протидії фальсифікованим медпрепаратам і буде доопрацьована найближчим часом європейськими експертами в інтересах усіх учасників європейського фармацевтичного ринку. Європейські міністри вважають, що нові “правила гри” сприятимуть посиленню контролю за безпекою лікарських засобів, викриватимуть канали нелегальних поставок медпрепаратів до Європи, а також дозволять виправити недоліки, виявлені в системі фармаконагляду в ЄС.

Дана Директива була розроблена з метою імплементації положень Конвенції Ради Європи Медікрім.

Як зауважив Голова Державної служби України з лікарських засобів О.Соловйов, Україна однією з перших підписала Конвенцію Медікрім, якою підтверджено прагнення країн-підписантів боротися з розповсюдженням неякісних та фальсифікованих лікарських засобів. Окрім того, Верховна Рада України 7 червня 2012 року першою із парламентів країн-членів Ради Європи ухвалила Закон “Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я” (Конвеція Медікрім).

Прес-служба Держлікслужби України

Підготувала +Олена Новіцька

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ