АктуальноНовини

Рак в Україні

04/02/2013

4 лютого – Всесвітній день боротьби з раком. Із цього приводу напередодні відбулася прес-конференція «Подолання онкологічних захворювань: профілактика та лікування».

У заході взяли участь:

Микола Хобзей – директор Департаменту реформ і розвитку медичної допомоги МОЗ України;

Дмитро Осинський – головний позаштатний спеціаліст ДОЗ КМДА по спеціальності «Онкологія»;

Людмила Воробйова – головний позаштатний онкогінеколог МОЗ України, завідувач науково-дослідним відділенням онкогінекології Національного інституту раку МОЗ України;

Валентина Юрчишина – голова ВГО «Асоціація допомоги інвалідам і пацієнтам із хронічними лімфопроліферативними захворюваннями».

Медики відзначають, що за останні 10 років у країні спостерігається зростання онкологічної захворюваності, а також значне помолодшання захворювання, надто – жіночого раку, зокрема раку молочної залози й шийки матки. Якщо раніше пік захворюваності припадав на 50-60 років, то тепер це 35-45 років, до чого призвели, на думку головного позаштатного онкогінеколога МОЗ Людмили Воробйової, ранні сексуальні контакти й безладне статеве життя.

Більше мільйона українців сьогодні перенесли онкологічне захворювання в різні періоди життя. Щороку майже 90 тис. громадян нашої країни помирають від раку, більше третини з них – люди працездатного віку. Рак є причиною 15% смертей українців і поступається показником смертності лише серцево-судинним захворюванням.

За інформацією фахівців, найменше особисто знайомих із цією недугою на Закарпатті й Івано-Франківщині. Найбільше ж страждають від раку за останні 5 років у південних регіонах України, а також у Севастополі, Кіровоградській і Миколаївській областях. Найпоширенішими формами раку серед чоловіків є рак легень, шкіри, передміхурової залози й шлунка та колоректальний рак; а серед жінок – рак грудної залози, шкіри, рак тіла і шийки матки й ободової кишки.

Жіноча онкологія (рак шийки матки й рак молочної залози) — це 25% від усієї наявної онкології в державі.

Медики спостерігають тенденцію до лікування за кордоном, хоча в Україні є першокласні провідні фахівці, які здатні точно діагностувати й професійно оперувати рак не гірше, ніж це роблять лікарі в Європі. Головною запорукою вдалого лікування є раннє діагностування, що найбільшою мірою залежить від самого пацієнта. Наприклад, завдяки скринінгу й ранній діагностиці за останні два роки в Києві знижено рівень захворюваності на рак на 4% і на 1,3% скорочено смертність від цієї недуги.

З огляду на це, діяльність медиків і громадськості буде спрямована на інформування населення щодо контролю власного здоров’я і профілактики онкозахворювань, а також проведення регулярних профоглядів.

За словами Миколи Хобзея, кілька років тому було прийнято Загальнодержавну програму боротьби з онкологічними захворюваннями до 2016 року, загальна вартість якої має становити понад 7 млрд грн. Метою програми є зниження показників занедбаності захворювання й смертності від злоякісних новоутворень на 5%, підвищення рівня виявлення злоякісних новоутворень I-II стадії деяких локалізацій (молочна залоза, шийка матки) на ті ж 5%, а також зміцнення матеріально-технічної бази закладів, які надають медичну й соціальну допомогу онкохворим.

У минулому році на виконання Програми державою було виділено 230 млн грн, на цей рік у бюджеті передбачено близько 295 млн грн., при цьому МОЗ довело забезпечення ліками дитячої категорії онкохворих до 70%. А головним стратегічним напрямком державної політики в умовах обмеженого фінансування є забезпечення якомога більшого охоплення лікувальною терапією онкохворих, зокрема доведення цього показника із 15% до 50% завдяки оптимізації номенклатури закупівель ліків.

Також прес-служба МОЗ повідомляє, що за останній рік Міністерство знайшло кошти на реконструкцію й розширення національного інституту раку; активно працює Робоча група з питань реформування онкологічної служби України; триває впровадження сучасних ПЕТ-технологій (позитивно-емісійної томографії); на розгляді в Кабінеті Міністрів наразі перебуває Проект Програми розвитку ядерної медицини в Україні.

Та якими новітніми програмами й устаткуванням не оперували б фахівці, тільки своєчасне звернення до лікаря може гарантувати людині всі шанси на одужання й повернення до звичного життя.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ