Новини

Розробника нового вітчизняного нейропротектора нагороджено Премією Президента України

29/12/2014

Завідувач кафедри фізколоїдної хімії Запорізького державного медичного університету, доктор фармацевтичних наук Андрій Каплаушенко єдиний серед вчених медичних вузів України став лауреатом премії Президента України для молодих вчених у 2014 році. Високою нагородою відзначена робота Андрія Каплаушенка зі створення нового лікарського препарату

Довгий шлях синтезу, досліджень, випробувань завершився успіхом – створенням потенційного оригінального вітчизняного нейро- і церебропротективного лікарського засобу на гетероциклічній основі. Роботу над новим препаратом Андрій Григорович розпочав у 2005 році і до 2012 року одержав 320 нових сполук, з яких виділено 7 найактивніших речовин і визначено найперспективнішу з них: морфоліній 2-(5-(4-піридил)-4-(2-метоксифеніл)-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетат. На основі цієї сполуки і створено потенційний оригінальний малотоксичний нейропротекторний лікарський засіб з адаптогенними властивостями «Тіометрізол» антиоксидантного і протиішемічного механізму дії.

Новий препарат перевищує активність таких відомих і широко застосовуваних у медицині препаратів як пірацетам, пентоксифілін та тіотріазолін. Препарат може застосовуватися для профілактики і надання першої медичної допомоги при захворюваннях, пов’язаних з порушеннями мозкового кровообігу, а також для підвищення загальних адаптаційних можливостей організму. Українські виробники ліків уже виявили зацікавленість до нового препарату і готуються до запуску у промислове виробництво.

Андрій Каплаушенко – один із наймолодших завідувачів кафедр у ЗДМУ – йому 35 років. Під керівництвом Андрія Каплацшенко виконуються три кандидатські і докторська дисертації.

Прес-служба МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ