Новини

Розсіяний склероз: разом до перемоги

08/11/2019

Розсіяний склероз є соціальною проблемою. Лише 10% потреб у лікуванні цієї хвороби забезпечуються в рамках державної програми. Основний фінансовий тягар лежить на сім’ї хворого. Більше того, лише 32% пацієнтів з розсіяним склерозом можуть працювати і навчатись. Нагальним є питання доступності лікарських засобів, які сповільнюють розвиток захворювання.

Про проблеми діагностики і лікування розсіяного склерозу йшла мова на події «Новий вимір терапії рецидивуючо-ремітуючого розсіяного склерозу в Україні», організованій компанією «Санофі». У заході взяли участь професор Димітріус Каруссіс, директор Центру розсіяного склерозу та відділення нейроімунології університетської клініки Хадасса (Єрусалим, Ізраїль); професор Тетяна Негрич, д-р мед. наук, завідувач кафедри неврології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького (Україна); Халед Есмат, керівник глобального підрозділу з медичних питань розсіяного склерозу Китаю та країн, що розвиваються (компанія «Санофі»).

Розсіяний склероз — хронічне запальне захворювання центральної нервової системи, при якому власні імунні клітини організму хворого атакують мієлін, «ізолюючу оболонку», що оточує нервові волокна. Хвороба вражає головний і спинний мозок та зорові нерви, призводячи до серйозних фізичних змін та інвалідності. Вважається, що розсіяний склероз — хвороба молодих, оскільки вражає людей переважно віком 18–40 років. Жінки у 2 рази частіше, ніж чоловіки, хворіють на розсіяний склероз.

Станом на 2017 р. в Україні число зареєстрованих пацієнтів становить 20 934. Відповідно до статистичних даних МОЗ за 2017 р. частота виявлення розсіяного склерозу становить 57 випадків на 100 тис. населення, що свідчить про проблеми із ранньою діагностикою захворювання в нашій країні (для порівняння, в Угорщині 179 випадків на 100 тис. населення). Так, кожний третій пацієнт зазначає, що встановлення діагнозу тривало понад рік, а у 13% — понад 5 років.

На сьогодні не можна сказати, що є причиною захворювання. Дослідники вважають, що серед причин цього явища можуть бути:

  • генетична схильність;
  • нестача вітаміну D;
  • сильний або хронічний стрес;
  • регулярне фізичне перенапруження;
  • інтоксикація організму;
  • надлишок у харчуванні білка та солі;
  • підвищений рівень глюкози в крові та цукровий діабет;
  • захворювання щитоподібної залози;
  • ожиріння.

Ще однією з проблем є те, що у людини з розсіяним склерозом можуть бути будь-які неврологічні симптоми чи ознаки, включаючи порушення вегетативної нервової системи, зору, моторики та чуття. Їхня наявність залежить від місця ушкодження нервової системи. Симптомами можуть бути:

  • втрата чутливості (поколювання, оніміння, слабкість у м’язах);
  • ускладнення під час рухів, труднощі з координацією та балансом;
  • проблеми з мовленням та ковтанням;
  • погіршення зору;
  • втома;
  • депресія та нестабільний настрій;
  • когнітивні зміни.

Основними способами оцінки порушення функцій та визначення серйозності стану є розширена шкала інвалідизації та комплексна функціональна шкала множинного склерозу.

Сучасний підхід до терапії розсіяного склерозу включає симптоматичне лікування для зменшення вираженості симптомів та ускладнень, обумовлених захворюванням. Лікування, спрямоване на зміну перебігу захворювання, включає імуномодулятори (бета-інтерферони, глатирамеру ацетат), моноклональні антитіла (окрелізумаб, алемтузумаб, наталізумаб), аналоги сфінгозину (фінголімод), цитостатичні засоби. Призначають препарати, враховуючи особливості їхнього впливу на імунну систему, ризик розвитку побічних реакцій і зручність для тривалого використання.

Лікарі, присутні на заході, прослухали виступи, присвячені проблемам лікування розсіяного склерозу, а також результатам клінічних досліджень препаратів Лемтрада і Обаджіо® від компанії «Санофі». Фахівці мали можливість поставити експертам конкретні питання щодо особливостей застосування, побічних ефектів цих ліків та їхньої взаємодії з іншими препаратами. Аудиторію особливо цікавили проблеми діагностики та ранньої терапії захворювання, ризик розвитку серцево-судинних катастроф та можливість проведення вакцинації під час лікування розсіяного склерозу.

Джерело: Санофі в Україні

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ