Новини

Що треба знати про Національний перелік основних лікарських засобів

Новини

Що треба знати про Національний перелік основних лікарських засобів

04/10/2017

Національний перелік основних лікарських засобів (далі – Нацперелік) – це перелік безпечних ліків із доведеною ефективністю, які держава гарантуватиме пацієнту безкоштовно. 27.09.2017 за ініціативою МОЗ, Кабмін ухвалив рішення про відтермінування до 01.01.2018 вимоги щодо закупівель та відпуску на пільгових умовах або безоплатно лікарських засобів за оновленим Нацпереліком. Відповідна постанова оприлюднена на урядовому порталі: https://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=250308012

Відтермінування дасть регіонам час точніше розрахувати потреби в ліках з Нацпереліку, а МОЗ – доповнити Нацперелік препаратами згідно консультацій з пацієнтами та лікарями. У вересні МОЗ провело тренінги для фахівців із регіонів із розрахунків потреби в ліках за затвердженою методикою. Наразі йдуть консультації з експертами та пацієнтськими організаціями щодо оптимізації складу Нацпереліку.

До кінця 2017 року заклади охорони здоров’я можуть продовжувати закуповувати лікарські засоби, які включені до Державного реєстру лікарських засобів України і не включені до Національного переліку.

МОЗ відповідає на поширені запитання про Нацперелік:

  1. Чому виникла потреба оновити Національний перелік основних лікарських засобів і виробів медичного призначення?

Препарати, які нині закуповує держава, не відповідають потребам пацієнтів. Про це свідчить уже той факт, що 86% пацієнтів у 2016 році купували ліки за власний кошт (за даними дослідження, проведеного USAІD/SIAPS Україна). Отже, попри те, що держава витрачає на закупівлю ліків мільярди гривень на рік, доступ людей до лікарських засобів залишається обмеженим. Цю ситуацію потрібно було змінити.

Нацперелік почали оновлювати, щоби забезпечити пацієнтів ліками від найпоширеніших та найважчих хвороб, закуповуючи більше дієвих лікарських засобів, що мають доведену ефективність.

Сьогодні половина бюджету, який держава витрачає на закупівлю ліків, іде не на ці необхідні препарати. А отже, заклади охорони здоров’я не забезпечують пацієнтів найбільш потрібними ліками. Перелік основних лікарських засобів переглядають, щоби зобов’язати лікарні мати в наявності найбільш поширені та потрібні препарати та медичні вироби у повному обсязі.

  1. Як формується Національний перелік основних лікарських засобів?

Спочатку формується рекомендована версія Національного переліку, в основі якої остання актуальна версія Базового переліку основних лікарських засобів ВООЗ.

Потім рекомендовану версію Національного переліку доопрацьовують з урахуванням галузевих стандартів.

Після цього нову версію Національного переліку затверджує Міністерство охорони здоров’я України.

Задля найбільшої користі для пацієнтів, МОЗ постійно консультується з експертами та пацієнтськими організаціями щодо ліків, яких потребують люди.

  1. Як пацієнти будуть забезпечуватися лікарськими засобами, які раніше виписувалися за пільговими рецептами, але не увійшли до Нацпереліку?

Препарати, що наразі закуповуються через спеціалізовані міжнародні організації, продовжують закуповуватися незалежно від Нацпереліку (у тому числі, препарати для лікування орфанних захворювань), а отже і надалі забезпечуються державою.

До 01.01.2019 Нацпереліком не обмежується пілотний проект з відшкодування вартості препаратів інсуліну.

Разом із відтермінуванням вимоги закуповувати ліки за Нацпереліком до 01.01.2018, відтермінована також вимога виписувати за пільговими рецептами на амбулаторному рівні тільки ті ліки, які включені до Національного переліку. А отже, до кінця року лікарі можуть продовжувати виписувати пільгові рецепти на ліки, не включені до Нацпереліку. Одночасно МОЗ працюватиме над доповненням Нацпереліку необхідними для пацієнтів ліками, враховуючи поради пацієнтських організацій.

Щоби забезпечити ліками пацієнтів з рідкісними захворюваннями за кошти місцевих бюджетів потрібні окремі рішення на рівні держави. Одним з таких рішень може бути окрема Постанова Кабміну щодо забезпечення ліками цих пацієнтів. МОЗ активно працює над вирішенням цього питання.

  1. Чи можуть заклади охорони здоров’я закуповувати ліки, що не входять до Нацпереліку, для своїх пацієнтів?

Так, можуть. Після того, як заклади охорони здоров’я закуплять 100% обсягу потреби в ліках, включених до Нацпереліку, вони можуть закуповувати інші лікарські засоби, зареєстровані в Україні та не включені до Нацпереліку.

  1. Чому лікарні на місцях не можуть самі визначати, що їм закуповувати за місцевий бюджет?

Нацперелік гарантує, що як на центральному рівні, так і на місцевому закуповуються лише дієві ліки, що мають доведену ефективність і які дійсно необхідні пацієнтам для лікування. Це також потрібно для того, щоби уникнути зловживань і корупції у закупівлях на будь-якому рівні.

  1. Як будуть забезпечуватися медичні вироби та дієтичне харчування?

Закупівлі медичних виробів та дієтичного харчування не обмежені прив’язкою до Національного переліку. Так само незалежно від Національного переліку можуть закуповуватися і витратні матеріали.

  1. Коли чинний на сьогодні Нацперелік почнуть доповнювати?

До 2019 року Нацперелік поступово наповнюватимуть лікарськими засобами і формуватимуть єдиний перелік ліків, на якому базуватимуться закупівлі. Після цього Національний перелік переглядатимуть щорічно.

Ліки, які сьогодні не входять до Нацпереліку, але забезпечуються з державного бюджету, можуть бути включені до Нацпереліку, якщо матимуть доказову базу ефективності.

Виробники також можуть подавати заявки на включення лікарських засобів до Нацпереліку.

Джерело: прес-центр МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ