Новини

Швидкий тест легень – поки чекаєш на зелене світло

27/08/2020

27 серпня 2020 р. стартувала інформаційна кампанія «30 секунд проти ХОЗЛ», присвячена поширенню інформації про хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) та необхідність його вчасної діагностики

На кількох перехрестях в центрі Києва, біля світлофорів, з’явилися незвичайні «перехожі», які закликають пройти швидкий тест легень. Це дуже просто – треба затримати дихання на 30 секунд. Швидкий тест легень покаже, чи не потрібно людині звернутися до лікаря та пройти обстеження. Інформаційна акція присвячена ХОЗЛ, і вона проходитиме на вулицях Києва з 27 по 30 серпня* та онлайн по всій Україні до кінця 2020 р.

З користю провести час в очікуванні зеленого сигналу світлофору та зробити швидкий тест легень пропонує Академія сімейної медицини України за сприяння Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації та фінансової підтримки компанії «Берінгер Інгельхайм».

ХОЗЛ – це захворювання легень, в основі якого лежить обмеження повітряного потоку внаслідок аномалій дихальних шляхів та/або альвеол, що виникають через тривале вдихання шкідливих часток та газів. ХОЗЛ невиліковне, але вчасна діагностика та лікування здатні покращити якість життя людини та допомогти їй жити довго та повноцінно без хронічного кашлю та задишки.

Ірина Волошина, доктор медичних наук, професорка кафедри сімейної медицини факультету післядипломної освіти ЗДМУ, представниця Академії Сімейної Медицини України: «Поки що обізнаність про ХОЗЛ в Україні вкрай низька, незважаючи на масштаб проблеми. За даними МОЗ України, на ХОЗЛ хворіє 4% населення нашої держави, тобто 1,5 млн осіб. До нас звертаються пацієнти, яким ХОЗЛ суттєво заважає жити, і ми можемо лише зупиняти прогресування хвороби та боротися за те, щоби послабити її симптоми. Тому варто поширювати знання про ХОЗЛ, звертати увагу на ризики рідних, яким більше 40 років. Також якби в Україні запровадили обов’язковий скринінг, хоча б для жителів промислових регіонів, ситуація з ранньою діагностикою значно покращилася б».

Читайте також: ХОЗЛ більше впливає на життя пацієнтів молодого віку

Чимало українців навіть не здогадуються, наскільки високим є ризик захворіти на ХОЗЛ. Особливо ризикують особи, які курять, працюють на промислових виробництвах та проживають в індустріальних містах. 80-90% випадків ХОЗЛ припадає на курців. Ризик захворіти підвищують забруднення повітря у приміщеннях, які погано вентилюються під час приготування їжі та спалювання дров й іншої біомаси для обігріву помешкання.

Ірина Микичак, заступниця Міністра охорони здоров’я України: «ХОЗЛ посідає четверте місце серед причин смертності в усьому світі.  Велика кількість смертей українців зумовлена цією хворобою, що є серйозним викликом для громадського здоров’я країни. ХОЗЛ забирає у людини працездатність та можливість бути активними в житті суспільства. Серед провідних причин його розповсюдження – складна екологічна ситуація та шкідливі звички, особливо тютюнокуріння. Новим викликом сучасності є також епідемія коронавірусної хвороби, органом-мішенню якої є саме легенева тканина. Хочу зауважити, що для боротьби з розповсюдженням ХОЗЛ, вкрай важлива рання діагностика. Слідкуючи за своїм здоров’ям, вчасно звертаючись до сімейного лікаря та виконуючи рекомендації МОЗ, кожен громадянин може зробити внесок у боротьбу з розповсюдженням ХОЗЛ та інших тяжких захворювань».

Тетяна Барановська, експерт з питань пульмонології Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації, лікар-пульмонолог вищої категорії: «По місту Києву зареєстровано приблизно 14 тисяч випадків ХОЗЛ. Але як свідчать дані ВООЗ, до лікарів звертається лише 25% хворих на ХОЗЛ. Найприкріше, що серед цих хворих 75% вже мають тяжку стадію захворювання, коли в легенях розвинулися незворотні зміни ㅡ фіброз та емфізема, а постійна задишка та кашель вкрай  утруднюють повсякденне життя. Тому своєчасне виявлення бронхообструкції, яка є початком ХОЗЛ, проведення спірометрії повинні стати золотим стандартом обстеження хворих, яких турбує задишка, кашель, відчуття хрипів у грудях. Хочу висловити радість і вдячність, що наше місто наповнилося такими соціально значущими інсталяціями, і ми спільно можемо сприяти поширенню знання про ХОЗЛ».

* Інформування українців відбуватиметься на вулицях Києва з 27 по 30 серпня:

  • перехрестя вул. Володимирської та вул. Богдана Хмельницького (біля Оперного театру)
  • пішохідний перехід на вул. Хрещатик, 38 (біля ЦУМу)
  • перехрестя вул. Володимирської та вул. Прорізної (Золоті Ворота)
  • перехрестя вул. Михайлівської та Володимирського проїзду (Михайлівська площа)
  • перехрестя вул. Льва Толстого та вул. Терещенківської (перехід до парку ім. Тараса Шевченка)

Джерело: прес-служба компанії «Берінгер Інгельхайм»

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ