Новини

Спинити пандемію: в Україні зроблено перші кроки в боротьбі з дефіцитом вітаміну D

02/12/2016

Проблема нестачі вітаміну D в організмі існує у 95 із 100 українців. Така ситуація спровокована тим, що в достатній кількості його практично неможливо отримати ні з продуктів харчування, ні внаслідок перебування на сонці.

1 грудня 2016 р. в Києві відбулась прес-конференція «Наша реальність без вітаміну D», в ході якої відомі світові фахівці з питань боротьби з дефіцитом вітаміну D поділилися інструментами виходу із загрозливої ситуації, що склалася в Україні.

 Професор Владислав Поворознюк (Київ, Україна), д. мед. наук, професор, президент Української povoroznyuk_vitdconf_dec2016асоціації остеопорозу, озвучив невтішну статистику рівня дефіциту D в Україні. «81,8% дорослого населення мають гостру нестачу вітаміну D в організмі, 13,6% — недостатню кількість. І лише у 4,6% українців рівень вітаміну D відзначається у нормальній кількості» — розповів Поворознюк. При цьому дефіцит визначається в усіх вікових групах.

Справа в тому, що дефіцит вітаміну D призводить до порушень кальцієвого метаболізму, до розвитку захворювань кісткової тканини у дітей та підлітків, а також у людей похилого віку. Як відомо, вітамін D потрапляє до організму двома шляхами, — з продуктами харчування, основними з яких є морська риба та яйця, або синтезується в шкірі під дією ультрафіолету.

Він зауважив, що в Україні з лютого і до травня тяжкий дефіцит вітаміну D спостерігається у людей старше 70 років, що в свою чергу призводить до збільшення кількості випадків остеомаляції та переломів. Але проблема не тільки в порушенні кальцієвого метаболізму, —дефіцит вітаміну D є фактором розвитку деяких аутоімунних та інфекційних захворювань. Так, відомо, що дефіцит вітаміну D призводить до збільшення кількості випадків цукрового діабету обох типів, розсіяного склерозу, раку, остеопорозу та його ускладнень. Тому дуже важливо займатися питаннями профілактики та лікування дефіциту та недостатності вітаміну D. При цьому профілактика повинна починатися ще в материнській утробі.

Професор Майкл Ф. Холік (Бостон, США), д. мед. наук, професор медицини, фізіології та біофізики, holik_vitdconf_dec2016директор Геліотерапевтичного дослідницького центру Бостонського університету, зазначив, що дефіцит вітаміну D — це широка проблема у всьому світі. «У зоні ризику сьогодні знаходяться всі люди. Доведено, що 80% населення у світі страждають на дефіцит вітаміну D. При чому, більшість не думає, наскільки вітамін Д важливий для організму — наголосив Холік. — Рахіт, про який всі більш-менш знають, — це лише вершина «айсбергу» захворювань, до яких може призвести нестача цього елементу».

М. Холік підкреслив, що Україна розташована в географічних широтах, в яких вітамін D в шкірі не синтезується з жовтня по початку квітня. До речі, взимку багато хто відчуває болі в кістках на фоні загальної слабкості, — це класичні симптоми нестачі вітаміну D в організмі.

Він додав, що серед тих продуктів, що ми вживаємо, досить мало вітаміну D. Навіть в Сполучених Штатах, де розроблені продукти, збагачені цим вітаміном, жодна дитина, жоден дорослий не в змозі досягнути достатнього рівня вітаміну D лише з їжею.

Відповідно до рекомендації Американської асоціації ендокринологів, діти першого року життя повинні приймати pludovsky_vitdconf_dec2016400-1000 МО вітаміну D, діти до 18 років – 1000 МО, дорослі 1500-2000 МО вітаміну D щоденно. Людям з надмірною вагою потрібно приймати в 2-3 рази більше за рекомендовану дозу. 


Професор Павел Плудовські (Варшава, Польща),
професор, голова Європейської асоціації з вітаміну D (EVIDAS), наголосив на важливій ролі вітаміну D в організмі людини, який є потужним імуномодулятором, що захищає від інфекційних агентів та запобігає розвитку багатьох захворювань. Він зазначив, що в Європі сьогодні спостерігається справжня пандемія, — 70% населення страждають від гострого дефіциту вітаміну D. Ми можемо синтезувати необхідний рівень вітаміну D лише протягом 3-х літніх місяців. В свою чергу, для того, щоб отримати необхідні 2000 МО, дорослий повинен щодня вживати сотні грамів риби жирних сортів, випивати сотні склянок молока, з’їдати десятки яєць, а це неможливо і некорисно. Тому одним зі шляхів уникнення дефіциту є додаткове призначення препаратів вітаміну D.

 

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ