Новини

Світ потребує раціонального використання антибіотиків!

Новини

Світ потребує раціонального використання антибіотиків!

29/11/2019

15–16 листопада у Києві відбувся ІІ Міжнародний конгрес «Раціональне використання антибіотиків у сучасному світі. Antibiotic resistance STOP!», організований Групою компаній «МедЕксперт». Науковий форум проведено відповідно до вимог та стандартів акредитаційної ради безперервної медичної освіти США (АССМЕ) у рамках співпраці SiyemiLearning та групи компаній «МедЕксперт». SiyemiLearning акредитована акредитаційною радою з безперервної медичної освіти для організації та проведння медичних заходів на міжнародному рівні у рамках безперервної медичної освіти. Відповідно кожен учасник конгресу мав змогу отримати максимальну кількість міжнародних кредитів за формулою, яка відповідає часу його участі у заході: 1 година = 1 кредит

Антибіотикорезистентність як глобальна загроза людству

З вітальним словом до учасників медичного форуму звернулися знані українські та іноземні фахівці.

«У рамках Міжнародного конгресу ми знову зібралися для того, щоб обговорити проблему антибіотикорезистентності, обмінятися досвідом та досягти розуміння на всіх рівнях, у тому числі через комунікацію, просвітницькі заходи та навчання», — зазначив Юрій Вороненко, академік НАМН України, ректор Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика.

Очільник громадської організації «Українська асоціація за доцільне використання антибіотиків» професор Ігор Березняков наголосив, що у наш час будь-хто у будь-якій країні може зіштовхнутися з антибіотикорезистентною інфекцією. Саме тому поширення резистентності до антибактеріальних лікарських засобів стало глобальною загрозою людству, оскільки призводить до зниження ефективності лікування інфекцій, небезпечних для життя, підвищення частоти та збільшення тривалості госпіталізацій, збільшення витрат на охорону здоров’я та підвищення смертності пацієнтів. Проведення таких заходів привертає увагу працівників охорони здоров’я, харчової промисловості, аграрного сектора до антибіотикорезистентності, підвищує їхню обізнаність та дає надію на подолання проблеми спільними зусиллями.

«Моя професійна діяльність тісно пов’язана з важкими бактеріальними захворюваннями, такими як сепсис, нозокоміальні інфекції, а також з питаннями контролю над інфекційними недугами, тому я добре обізнаний з проблемою щодо антибактеріальної резистентності, — сказав у своєму виступі перед учасниками конгресу Жан Карлет, президент Всесвітнього альянсу проти антибіотикорезистентності (WAAAR). — Розвиток резистентності зумовлює багато чинників, серед яких досить висока пристосованість мікроорганізмів до дії антибіотиків, поширення патогенних мікроорганізмів від хворих при прямому контакті, особливо у лікувальних закладах, а також у довкіллі, вживання продуктів, що містять антибіотики, нераціональне використання антибактеріальних препаратів, наприклад, при вірусних інфекціях. Сьогодні багато держав розуміють, що антибіотикорезистентність — це глобальна проблема, тож існує реальний ризик повернутися в доантибіотичну еру із серйозними наслідками. Там, де до використання антибіотиків ставляться з великою увагою, рівень антибіотикорезистентності низький, наприклад, у Скандинавських країнах. Тому уряди багатьох держав, міжнародні організації працюють над зниженням ризику розвитку антибактеріальної резистентності, яка, на жаль, попри всі вжиті заходи, не зменшується, а зростає».

Юджин Позняк, генеральний директор SiyemiLearning, звернув увагу учасників конгресу на те, що форум проводиться під час Всесвітнього тижня раціонального використання антибіотиків, ініційованого ВООЗ, і є важливим внеском в усвідомлення глобальної проблеми — антибіотикорезистентності. Конгрес дає можливість працівникам системи охорони здоров’я зустрітися з провідними експертами України, ближнього зарубіжжя, Західної Європи та США, щоб оцінити ризики і обговорити багато важливих тем у сфері застосування антибіотиків та управління антибіотикорезистентністю, що у кінцевому підсумку піде на користь населенню України.

Учасники конгресу працювали у наукових секціях, зокрема: «Інфекційний контроль»; «Інфектологія та мікробіологія»; «Антибіотикотерапія в педіатрії»; «Пульмонологія»; «Хірургія та анестезіологія»; «Інфекційний контроль — шлях до контролю над антибіотикорезистентністю»; «Гінекологія і урологія»; «Проблеми вакцинації»; «Молодих учених».

Окрім того, у рамках форуму відбулася прес-конференція «Стійкість до антибіотиків та мікробіом: що буде, якщо бактеріальні інфекції стануть невиліковними» за участю українських та французьких науковців, а також сателітні симпозіуми провідних українських та іноземних фармацевтичних компаній.

“Фармацевт Практик”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ