Новини

У Львові дали нове життя 100-річній аптеці

07/06/2019

Мережа аптек «D.S.» у рамках своєї соціальної відповідальності відновила старовинний вигляд аптеки «На Марійській площі» у Львові. Цьому аптечному закладу понад 100 років і донедавна він перебував під загрозою закриття та знищення, як і чимало інших давніх львівських аптек.

Зусиллями мережі «D.S.» збережено не тільки історичний інтер’єр аптеки «На Марійській площі», але й її цільове призначення – тут відпускатимуть ліки, медичні й косметичні засоби.

Це вже другий старовинний аптечний заклад, збережений і відновлений мережею аптек «D.S.». Перший – одна з найстаріших аптек міста «Під Угорською короною» (пл. Соборна, 1), яку було відновлено 2012 року.

Фармація Львова має цікаву стародавню історію. Упродовж багатьох століть львівські аптеки були важливою частиною життя міста та однією з його особливостей – задовго до появи таких понять, як львівська кава чи львівський шоколад. На жаль, сьогодні значна частина історичної спадщини аптечної галузі в нашому місті вже втрачена.

Відновлення інтер’єру та повноцінної діяльності аптеки «На Марійській площі» має вагоме значення для соціокультурного розвитку Львова, збереження його древньої історії, розвитку туристичної інфраструктури міста.

Історична довідка:

Аптеку на Марійській площі у Львові відкрив Стефан Штенцель 1922 року, отримавши право власності від Антонія Граблевського, який володів аптекою від 1914 року. Нове приміщення аптеки – у знаній кам’яниці Шпрехера – вирізнялося стилем й елегантністю. Особливої врочистості інтер’єру надали касетна стеля, люстри з бронзи, позолочені елементи меблів.

Тут уперше у Львові відділили рецептурний відділ від безрецептурного, що практикувалося за кордоном і було зручно для відвідувачів. Стефан Штенцель добре знався на виготовленні косметичних засобів. Радянська влада обійшлася з талановитим фармацевтом дуже жорстоко – разом із донькою його вивезли до Сибіру, аптеку націоналізували.

Згодом площу перейменували, і відтоді «Аптека на Марійській площі» розташована на площі Адама Міцкевича, 8. У радянські часи тут працював гомеопатичний відділ. Оформлення торгового залу аптеки сьогодні таке саме, як і на момент відкриття закладу. Лише оригінальний касовий апарат «Національ» свого часу «оселився» у львівській аптеці-музеї «Під Чорним орлом».

Фото: Ігор Садовий

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ