АктуальноНовини

У Львові відбулася XVIII Всеукраїнська студентська олімпіада за спеціальністю «Фармація»

11/04/2014

На початку квітня Львів приймав учасників XVIII Всеукраїнської студентської олімпіади за спеціальністю «Фармація»

В олімпіаді взяли участь 20 кращих студентів-четвертокурсників  фармфакультетів, які представляли: Буковинський державний медичний університет, Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова, Івано-Франківський національний медичний університет, Луганський державний медичний університет, Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, Національний фармацевтичний університет, Одеський національний медичний університет, Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського, Ужгородський національний університет.

Освітні змагання відбулися за підтримки Галицької фармацевтичної асоціації, корпорації «Артеріум», видавництва «Нова книга» (м. Вінниця) та польської оптової фармацевтичної компанії «Hurtap SA» (м. Лодзь).

Вітання від Бориса Зіменковського, д-ра фарм. наук, професора, чл.-кор. НАМНУ, ректора ЛНМУ на святковому відкритті олімпіади зачитав співголова організаційного комітету професор Борис Громовик.

Проректор з міжнародних зв’язків ЛНМУ, д-р фарм. наук, професор Роман Лесик у своєму виступі зазначив, що подія, яка зібрала майбутніх провізорів практично зі всіх куточків України, відбувається у непростий час: «Ми вступаємо у новий етап історії. Тому я бажаю, щоб олімпіада пройшла по-європейськи і високі результати були продемонстровані у чесній боротьбі».

За словами керівника делегації НМУ ім. О.О. Богомольця Валерія Поповича, д-ра фарм. наук, доцента, завідувача кафедри аптечної та промислової технології ліків, свого часу така олімпіада кардинально змінила його життя: мрію стати військовим провізором переважив потяг до науки.

Всеукраїнська олімпіада за фахом «Фармація» об’єднувала кілька навчальних дисциплін, які формують систему знань та навичок, необхідних в майбутній професійній діяльності провізора: організацію та економіку фармації, аптечну і промислову технологію ЛЗ, фармацевтичну хімію, фармакогнозію, фармакологію та включала два етапи — теоретичний і практичний.

На теоретичному етапі олімпіади студентам було запропоновано 60 завдань 3–4-го рівня складності: тести на відповідність, ланцюгові тести, ситуаційні задачі. Практичний тур олімпіади проводився в навчально-виробничій аптеці ЛНМУ.

На практичному етапі студенти описували гербарії, лікарську рослинну сировину та її мікроскопію, здійснювали облік грошових коштів і розрахункових операцій, давали фармакологічну оцінку ЛЗ,  готували порошки за рецептурними прописами, складали робочий пропис, рівняння матеріального балансу, технологічну схему виробництва таблеток і працювали над приладами з визначенням їхньої якості, проводили хімічний аналіз рідких лікарських форм.

Перше місце у командному заліку посіли студенти фармацевтичного факультету Львівського національного медичного університету, друге — Вінницького національного медичного університету, третє — Національного фармацевтичного університету.

Переможцем олімпіади стала Інна Король (ЛНМУ). На другому місці — Юлія Коваль (ЛНМУ). Третю сходинку фармацевтичного п’єдесталу посіла Аліна Слобода (ВНМУ).

Призери отримали від спонсора олімпіади — корпорації «Артеріум» — сертифікати на 5 тис. грн. Несподіванкою для дівчат-переможниць виявилося те, що ці кошти можна використати лише на придбання велосипедів. Таким подарунком виробник-лідер вітчизняного фармацевтичного ринку вкотре підкреслив важливість здорового способу життя.

Організатори заходу також подбали про цікаву й пізнавальну культурну програму для студентів і викладачів упродовж їх триденного перебування у столиці Галичини.

Урочистості з нагоди закриття олімпіади відбулися у Львівському будинку органної і камерної музики. Завершальним акордом зустрічі, яка по-справжньому зріднила майбутніх провізорів зі сходу і заходу України, прозвучав органний концерт у виконанні відомих львівських музикантів.

Лариса Дедишина

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ