Новини

Українська Асоціація Серця навчить киян рятувати життя під час раптової серцевої смерті

Новини

Українська Асоціація Серця навчить киян рятувати життя під час раптової серцевої смерті

26/09/2017

29 вересня – Всесвітній день серця

За раптової зупинки серця людину можна повернути до життя ще протягом 5-7 хвилин, якщо випадковий свідок проведе серцево-легеневу реанімацію та використає автоматичний зовнішній дефібрилятор (АЗД).

На честь Всесвітнього дня серця, ГО “Українська Асоціація Серця”* проведе відкритий майстер-клас для киян, де навчить непрямому масажу серця із використанням АЗД і пояснить, чому цей пристрій, якщо його встановити у лікарнях та громадських місцях, щорічно зберігатиме життя 30-50-ти тис українців.

Всесвітній день серця покликаний привернути увагу до проблеми серцево-судинних захворювань. “Ми думаємо, що найпоширеніша смертельна хвороба сучасності – рак. Але порівняйте: на онкологічні хвороби припадає 8,2 млн. смертей, на малярію, ВІЛ/СНІД та туберкульоз разом – 3,86 млн., а серцево-судинні (далі – ССЗ) щорічно забирають життя 17,3 мільйонів людей. Це тоді, коли 80% хвороб цього спектра можна запобігти, усунувши поведінкові фактори ризику, як-то куріння чи малоактивний спосіб життя”, – коментує проблему Бурдиляк Анна, голова правління ГО “Українська Асоціація Серця”.

Серед розмаїття ССЗ раптова зупинка серця – окрема тема. Цей стан виникає, коли дає збій провідна система серця, що відповідає за перекачування крові. Хаотичні скорочення серця призводять до аритмії. Цей стан може спіткати абсолютно здорових, навіть тренованих людей внаслідок вродженої, але не діагностованої аномалії серця, травми грудного відділу або навіть удару м’ячем під час заняття фізкультурою в школі. Постраждалому необхідно негайно провести дефібриляцію, аби нормалізувати серцевий ритм. “АЗД – це особливий тип дефібрилятора, який може використовуватися недосвідченими спостерігачами. Він сам провдить діагностику ритму та вирішує, чи потрібен розряд. Дефібриляція протягом перших 3-х хвилин після зупинки серця підвищує шанси людини вижити на більш ніж 70%, коли з кожною наступною хвилиною шанси успішної реанімації падають на 10%”, – ділиться Андрій Висоцький, лікар-анестезіолог і медичний директор Асоціації. Тепер згадаймо рекомендований стандарт прибуття швидкої в Україні – 10 хвилин.

Чи є у нас шанси дожити? Що можна зробити вже зараз і як домогтися того, аби АЗД почали з’являтися у громадських місцях?

Запрошуємо вас отримати відповіді під час відкритого майстер-класу лікаря-анестезіолога Андрія Висоцького, що відбудеться 29 вересня, з 11.00 по 12.30 у парку ім. Т.Г. Шевченка (Терещенківська 10) , центральна сцена.

Акредитація на подію: +38 050 366 33 44, Олексій Ярильченко або [email protected]

* Українська Асоціація Серця – громадська організація, що має на меті зменшити смертність від серцево-судинних захворювань в Україні на 25% до 2025 року. Ми працюємо задля того, щоб жителі України завжди могли розраховувати на оперативну та якісну допомогу при інфарктах, інсультах та інших невідкладних станах.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ