АктуальноНовини

Українці можуть залишитися без ліків

16/10/2013

У розпал сезону підвищеної захворюваності на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) Міністерство доходів і зборів і Служба безпеки України можуть залишити українців без ліків, повідомляє Фармацевтична Асоціація (ФА) «ФАРМУКРАЇНА».

Протягом кількох днів всі операції з ввезення лікарських засобів в Україну провідними дистриб’юторами паралізовані тотальними перевірками на митниці. Перевіряють найбільших операторів ринку з багаторічним досвідом роботи: компанії «БаДМ», «Оптіма-Фарм», «Альба Україна», «Фармстандарт-Біолік», «Центрофарм», «Вектор фарм» і «Людмила-фарм». При цьому перевірки включають не тільки детальний огляд вантажів на відповідність митній декларації, а розриваються палети, виймаються упаковки ліків, зупиняються і перевіряються рефрижератори, проводиться повільна і не дуже зрозуміла процедура фотографування в реальному часі. Все це відбувається в сезон підвищеної захворюваності громадян на грип й інші традиційні осінні захворювання.

Прес-службі Асоціації стало відомо, що дії Міністерства доходів і зборів і митних органів здійснюються за прямою директивою Служби безпеки України. Причому директива зобов’язує здійснювати цю перевірку на постійній основі, тобто безстроково! За відомостями ФА «ФАРМУКРАЇНА», нічого кримінального поки знайти не вдалося, але процедура розмитнення вантажів критично сповільнилася

За словами виконавчого директора ФА «ФАРМУКРАЇНА» Дениса Шевченка, наслідки таких дій можуть бути дуже серйозними: «Ніхто з великих операторів ринку не боїться контролю. Всі вони працюють не перший десяток років і пережили не одну перевірку. Мова йде про те, що тотальний контроль уповільнює розмитнення вантажів до декількох днів, а то і тижнів. Весь цей час медикаменти можуть зберігатися на неспеціалізованих складах або в автомобілях з вимкненими двигунами, де ніхто не гарантує дотримання умов зберігання. Крім того, контролюючі органи своїми діями ускладнюють виконання суб’єктами господарювання нормативних актів, які розпоряджаються зберігати на складах і аптечних полицях певний мінімальний асортимент лікарських засобів; можуть зірватися поставки за тендерами в лікувально-профілактичні заклади. Якщо ситуація ускладниться, може початися паніка. Ми хочемо донести причини можливого дефіциту ліків до громадськості , щоб у можливих проблемах із поставками знову не звинуватили дистриб’юторів, а за порожні полиці люди не висловлювали претензії співробітникам аптек».

ФА «ФАРМУКРАЇНА» звернулася з листом до прем’єр-міністра України Миколи Азарова, а також до міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової з проханням негайно втрутитися в ситуацію і захистити конституційне право громадян на якісне і безперебійне медичне обслуговування.

За матеріалами прес-служби ФА «ФАРМУКРАЇНА»

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ