АктуальноНовини

Українці отримають доступніше лікування ВІЛ-інфекції та СНІДу

12/02/2013

Представники Держслужби України соцзахворювань та Медичного патентного пулу визначили основу подальшої співпраці з метою забезпечення в Україні більш доступних препаратів для лікування ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Під час зустрічі заступника Голови Держслужби України соцзахворювань Олени Єщенко із фахівцями Медичного патентного пулу (МПП) Естебаном Барроні та Ерікою Дуенас було представлено сфери діяльності МПП та презентовано його досвід, який може бути використаний Україною для забезпечення доступними ліками у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

У переговорах також взяли участь представники ВБО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ”, Східноєвропейського та Центральноазійського Об’єднання людей, які живуть з ВІЛ, ДУ “Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України”, UNAIDS (Об’єднаної програма ООН з ВІЛ/СНІД в Україні), Проекту “Посилення національної спроможності для ефективної відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД в Україні”, ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я) в Україні, та ін.

Медичний патентний пул створений при ВООЗ у 2010 році для розширення доступу до ліків для ВІЛ-позитивних та хворих на СНІД у країнах, що розвиваються. Це забезпечується шляхом поширення застосування генеричних форм лікарських засобів через проведення переговорів із виробниками брендових форм антиретровірусних препаратів та зняття обмежень до виготовлення таких генериків.

Під час обговорення О. Єщенко зазначила, що для України питання розширення доступу до антиретровірусних препаратів та надання комплексних послуг для ВІЛ-інфікованих осіб є одним із пріоритетних завдань, у виконанні якого за останні роки досягнуто суттєвого прогресу. Зокрема, збільшено удвічі рівень забезпеченості АРВ-препаратами в країні, що на сьогодні дозволяє охопити необхідним лікуванням понад 45 тисяч пацієнтів.

За результатами зустрічі узгоджено подальші напрямки співпраці, у тому числі участь у проведенні консультацій з питань доступу до антиретровірусної терапії, які Медичний патентний пул організовує разом з UNAIDS та UNITAID з метою вивчення досвіду Бразилії.

За матеріалами www.moz.gov.ua

+Олена Новіцька

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ