Новини

Уряд розширив Національний перелік основних лікарських засобів

Новини

Уряд розширив Національний перелік основних лікарських засобів

13/12/2017

13 грудня 2017 Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, що формуює політику забезпечення населення якісними та ефективними ліками у 2018 році

Уряд проголосував за дві постанови, що передбачають забезпечення українців медичними препаратами наступного року. Йдеться про оновлену версію Національного переліку основних лікарських засобів та зміни до Постанови №1303, якою забезпечуються ліками пільгові групи населення.

Що треба знати про Національний перелік основних лікарських засобів

До Національного переліку основних лікарських засобів були додані ще 60 діючих речовин: 18 МНН, що включені до оновленого видання рекомендацій ВООЗ, 28 МНН, що включені до державних програм та субвенцій на інгаляційні засоби для наркозу та 14 препаратів для надання екстреної допомоги. Тобто, відтепер загальна кількість препаратів, що включені до Нацпереліку і мають забезпечуватися на 100% у закладах охорони здоров’я становить 427 препаратів.

Окремо вирішили продовжити дію Постанови №1303. Саме вона забезпечує пільгові категорії населення медичними препаратами та виробами, яких нині немає в Нацпереліку. Ця постанова продовжуватиме працювати протягом перехідного періоду. Зміна, яка була ухвалена сьогодні Урядом – обов’язкова реєстрація препаратів в Україні та наявність їх у галузевих стандартах у сфері охорони здоров’я.

Національний перелік основних лікарських засобів – це перелік безпечних ліків із доведеною ефективністю, які держава гарантуватиме пацієнту безкоштовно. Кожен медичний заклад має забезпечити кожного пацієнта на 100% ліками за оновленим Нацпереліком. Держава витрачатиме кошти платників податків ефективно: лише на ті лікарські засоби, чия ефективність у боротьбі з хворобами науково доведена. Ресурси держави буде сфокусовано на наданні безкоштовного ефективного лікування від пріоритетних захворювань і станів максимальній кількості громадян.

Джерело: прес-цент МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ