АктуальноНовини

Усіх ВІЛ-інфікованих забезпечать ліками

02/12/2011

 

За даними МОЗ України, починаючи з 1987 року, у нашій країні зареєстровано 198 817 випадків ВІЛ серед громадян. Цього року їх кількість зросла на 1,8%. Необхідне лікування отримують лише 25 тисяч осіб, ще 9000  – чекають у черзі на терапію. Проблеми з державними закупівлями та недофінансування державної програми боротьби з ВІЛ/СНІДом постійно ставлять життя цих людей під загрозу: не вистачає ліків і тест-систем.

Організатори акції „Не відфутболюй!” підрахували, що 5640 млн доларів, які були витрачені на будівництво найдорожчого стадіону в Європі, могли б допомогти зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу. Зокрема, цих грошей вистачило б на лікування хворих протягом 24 років. За словами Дмитра Шерембея, заступника голови координаційної ради ВБО „Всеукраїнська мережа ЛЖВ”, до початку чемпіонату з футболу Євро-2012 Україна може втратити до 150 „футбольних команд”.

— Трохи більше ніж за добу в Україні від СНІДу гине ціла футбольна команда, – каже він. – Країна, яка не звертає уваги на проблему епідемії ВІЛ/СНІДу та на темпи її поширення, приречена на порожні футбольні поля без уболівальників та гравців.

Як вирішується проблема боротьби з поширенням ВІЛ/Сніду в нашій державі, розповів Юрій Павленко, уповноважений Президента України з прав дитини:

— Президент дав доручення Кабінету міністрів щодо забезпечення кожного, хто потребує, необхідними препаратами. Наступного року у бюджеті передбачено виділення коштів на лікування тих, хто вже отримує терапію, і тих, хто тільки чекає на неї. Сподіваюся, що до кінця року ми не матимемо такої ганебної проблеми, як затримка у наданні препаратів хворим.

Наталія Нізова, директор ДУ „Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом Міністерства охорони здоров’я України”, пояснила, що сьогодні міжнародною медичною спільнотою, ООН, ВООЗ найбільш впливовим засобом профілактики передачі ВІЛ від інфікованої людини до здорової визнано адекватне лікування хворих. Вірогідність того, що терапія антиретровірусними засобами знижує ризик зараження ВІЛ здорового сексуального партнера, достатньо висока.

— Нині в Україні використовують всі сучасні схеми лікування, – зазначила Н. Нізова. – Але кількість людей, які його потребують, дуже велика. На жаль, в Україні не виробляють антиретровірусні препарати. Це одна з причин, що призводить до проблем з наданням таких ліків усім хворим. Завдяки зусиллям МОЗ і міжнародних організацій сьогодні вартість лікування становить близько 600-700 доларів на рік. Це досить прийнятна цифра, порівняно з кількома тисячами у минулому році.

Попри велику кількість проблем, у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДу все ж є перші перемоги. З 2001 по 2007 рік вдалося зменшити кількість випадків передачі ВІЛ від матері до дитини з 27 до 6%. Сьогодні цей показник залишається на рівні 4%, що краще, ніж в інших пострадянських країнах. Тепер перед нами постало завдання звести кількість  випадків передачі ВІЛ від матері до дитини до 0%, як у країнах Європи.

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ