Аптечные будниНовини

В Україні стартував перший етап Пілотного проекту

03/08/2012

1 серпня 2012 року в Україні розпочато перший етап Пілотного проекту з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, під час якого суб’єкти господарської діяльності знизили ціни на генеричні лікарські засоби, що зареєстровані в Україні. Про це повідомили господарі найкрупніших аптечних мереж усіх регіонів України під час селекторної відеонаради, що відбулася в Державній службі України з лікарських засобів.

Присутні на нараді суб’єкти господарської діяльності проінформували, що вони до 1 серпня 2012 року провели переоцінку вартості лікарських засобів від гіпертонії і привели ціни на них у відповідність до Пілотного проекту, запровадженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

Слід зазначити, що у деяких регіонах (Донецька, Луганська, Полтавська області, в АР Крим та на Запоріжжі) довелося знижувати ціни лише на 2-5 лікарських засоби із 234, зазначених у постанові Уряду, адже ціни на усі інші препарати були невисокими і раніше. У присутніх на нараді викликав здивування той факт, що знижувати ціни на значну кількість ліків (до 30% асортименту) довелося відомій аптечній мережі, що пропагує себе як аптеку з низькими цінами.

Суб’єкти господарської діяльності зазначили, що мають широкий асортимент ліків від гіпертонічної хвороби – від 150 до 180 найменувань. Причому аптеки кількох регіонів за власною ініціативою пропонують пацієнту спочатку дешевий, і лише потім – дорогий лікарський засіб. Представники Держлікслужби України запропонували включити таку норму до інструкції для аптекаря – першостольника, що наразі розробляється у рамках Пілотного проекту.

Представники багатьох регіонів України звернули увагу представників Міністерства охорони здоров’я на критичну нестачу бланків рецептів. Якість заповнення аптечних рецептів також є низькою: часто лікарі не зазначають міжнародну непатентовану назву лікарського засобу.

Голова Держлікслужби України О.Соловйов звернув увагу на необхідність виправити цю ситуацію, адже після запровадження другого етапу Пілотного проекту рецепт стане фінансовим документом, за яким держава повертатиме аптеці кошти за зазначений в ньому препарат. Якщо рецепт буде заповнено неправильно, витрачені на ліки кошти аптека не отримає.

Перший заступник Голови Держлікслужби України І.Б. Демченко нагадала, що, згідно вказаної постанови КМУ роздрібна націнка на лікарські засоби, визначені наказом МОЗ № 419 від 01.06.2012 р., не має перевищувати 25% від закупівельної ціни. В той самий час гранична ціна не має перевищувати 37,5% роздрібної надбавки.

[ кстати, если информация на этой странице вам понравилась – нажмите фейсбучный like или гугл +1 вверху страницы – нам нравится такая форма одобрения того, что мы делаем для вас ;) ]

Прес-служба Держлікслужби України

Підготувала +Олена Новіцька

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ