Новини

Вакцинація на захисті майбутнього

03/06/2016

Напередодні Міжнародного дня захисту дітей у Києві відбулась зустріч із Євгеном Комаровським, канд. мед. наук, лікарем-педіатром, присвячена обговоренню проблеми захисту дітей в Україні від вакцино-контрольованих захворювань. В дискусії, яка відбулась за підтримки компанії «ГлаксоСмітКляйн (GSK) Фармасьютікалс Україна», також взяла участь член ГО «Батьки за вакцинацію» Ольга Яловенко

За більш ніж 200-річний період вакцини змінили світ. Вони дозволяють запобігти таким небезпечним захворюванням, як віспа, дифтерія, поліомієліт тощо. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, завдяки вакцинації  щорічно можна попередити більш ніж 2,5 млн дитячих смертей в усьому світі. Зокрема, вакцинація проти кіру та дифтерії сприяє зниженню захворюваності на 90%, проти поліомієліту — на 100%. У той же час 1,5 млн дітей щорічно помирають від вакцино-контрольованих захворювань, тобто таких, якім можна запобігти за допомогою вакцинації.

На думку Євгена Комаровського, одна з головних проблем полягає в тому, що суспільство не обізнано з приводу реальної ситуації щодо захворюваності дітей на інфекційні хвороби. Наприклад, лікарі намагаються не встановлювати діагноз «кашлюк», а якщо дитина помирає від його ускладнення — пневмонії, це унеможливлює відтворення справжніх масштабів проблеми. При цьому в країні, яка знаходиться в центрі Європи та зробила найбільший у світі літак, існує дефіцит вакцин від захворювань, що загрожують життю дитини. Зокрема, минулої осені закінчився термін реєстрації вакцини проти дифтерії, а кількість дітей, яким було зроблено щеплення, становить менше 50%. Отже, в будь-яку мить може бути спалах цього вкрай небезпечного захворювання. Аналогічна ситуація спостерігається з вакцинами проти сказу, ботулізму, туберкульозу та ін.

Для того щоб запобігти катастрофі, має бути державна політика щодо необхідності проведення вакцинації. Виробництво вакцини потребує від 2 до 7 років, держава повинна змінити політику щодо плану закупівель та замовляти вакцини не за один рік (як це робиться зараз), а за 3‒5 років (як це відбувається в цивілізованих країнах).

Євген Комаровський наголосив, що потрібно формувати довіру до вакцинації, а також порадив ключовим фігурам — держслужбовцям, представникам ЗМІ, лікарям та батькам ― не бути байдужими, ретельно перевіряти інформацію та пам’ятати, що першочергову відповідальність за здоров’я дітей покладено саме на батьків.

Фото: Євген Чорний

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ