АктуальноНовини

ВАСУ визнав право аптек розміщувати інформацію про ціни на зовнішній рекламі

15/07/2013

Аптеки мають право використовувати у своїх назвах, вивісках та зовнішній рекламі інформацію про ціни ліків. До такого висновку прийшов Вищий адміністративний суд Україниу своєму визначенні від 18.06.2013 р. у справі № К/800/19905/13.

ВАСУ не задовольнив касаційну скаргу МОЗ та залишив без змін постанову окружного адміністративного суду м. Києва від 18.01.2013 р., постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 14.03.2013 р. у справі за позовом ТОВ «Домінант-Фарм» про визнання протиправним і скасування наказу МОЗ від 07.09.2012 р. № 707 «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами» (далі – Наказ № 707).

Відповідно до Наказу № 707 пункт 2.12 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами було викладено у новій редакції. Зокрема, встановлено, що в найменуванні аптечного закладу, у знаку для товарів і послуг, під яким аптечний заклад здійснює свою діяльність, на вивісках і в зовнішній рекламі аптечних закладів не допускається використання будь-яких відомостей, що містять твердження щодо рівня або іншої ознаки цін і соціальної спрямованості аптечного закладу, які можуть вплинути на наміри споживачів щодо придбання товарів у такому аптечному закладі.

Суди нижчих інстанцій визнали цю норму незаконною. ВАСУ визначив, що суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов правильного висновку про незаконність норми про заборону використання у зовнішній рекламі аптек інформації про ціни. ВАСУ підтвердив незаконність цієї норми, виходячи з того, що Законом «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» безпосередньо не передбачена можливість визначення в ліцензійних умовах спеціальних вимог до найменування установи, у якій здійснюється ліцензований вид діяльності, знаку для товарів і послуг, під якими здійснюється діяльність, вивісках і зовнішній рекламі на будівлі.

Визначення Вищого адміністративного суду оскарженню не підлягає. Аптеки мають повне право вказувати у своїй зовнішній рекламі інформацію про ціни, а також вказувати на свою соціальну спрямованість, і, таким чином, впливати на наміри споживачів щодо придбання товарів.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ