Новини

Від джерел: 20 років святу української фармації

02/10/2019

Вже 20 років як у вересневому календарі з’явилося наше професійне свято. У витоків цієї славної традиції стояла фармацевтична столиця України — місто Харків. Саме колектив Національного фармацевтичного університету (НФаУ) разом з ректором Валентином Черних, а нині почесним ректором НФаУ, академіком НАН України, професором, д-ром фарм. наук та д-ром хім. наук, заслуженим діячем науки і техніки України, лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки, звернувся до президента Л.Д. Кучми та уряду з пропозицією запровадити професійне свято фармацевтичного працівника. Цьогорічний ювілей відсвяткували у Харкові науково-практичною конференцією з міжнародною участю «Сучасна фармація: історія, реалії та перспективи розвитку» і Міжнародною виставкою досягнень фармацевтичного виробництва «PharmUkraine-2019», яка відбулася 20 вересня 2019 р.

День фармацевта Харків 2019

Ювілейне свято у Харкові вийшло насправді урочистим, широкомасштабним та водночас по-домашньому щирим. Урочистий захід об’єднав понад 600 учасників із 20 регіонів України, близького зарубіжжя, зокрема, Литви. Організаторами конференції та урочистостей виступили Міністерство охорони здоров’я України, Національна академія наук України, НФаУ, Харківська обласна та міська рада, громадські і профспілкові організації. Серед учасників свята були представники виробників, дистриб’юторів та аптечних мереж — ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я»; АТ «Фармак»; ПАТ «Хімфармзавод «Червона зірка»; ТОВ «Валартін Фарма»; ТДВ «ІнтерХім»; ПАТ «Стома»; ТОВ «Санофі Авентіс Україна», «Ananta Medicare Ltd», ТОВ «Науково-виробнича фірма «Мікрохім», фармацевтична компанія «Аптека 911», ПП «Аптека «Славутич», ТОВ «ФК Магнолія», ТОВ «Факультет-Фарм», «Тотус-Фарм», ТОВ «Триоль» ЛТД, «Ваша аптека», які поділилися своїми досягненнями у розбудові та розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі.

На відкритті конференції гостей та учасників урочистих заходів привітала Алла Котвіцька, ректор НФаУ, д-р фарм. наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України. В ювілей прийнято говорити про здобутки на шляху невпинного руху вперед. Ректор НФаУ розповіла про досягнення української фармації: було реалізовано багато ідей та проєктів задля розвитку і розбудови фармацевтичного сектора та галузі охорони здоров’я, проведено чотири національних з’їзди фармацевтів України, кожен з яких став доленосним для фармацевтичної галузі. Так, було засновано професійне свято, державні почесні звання, прийнято Етичний кодекс фармацевтичного працівника України, представлено ексклюзивні видання — Фармацевтичну енциклопедію, «Rx index — Довідник еквівалентності лікарських засобів», Державну Фармакопею України. Крім того, були презентовані досягнення національної фармацевтичної індустрії, висвітлено досвід інтеграції з європейським простором, розглянуто нагальні потреби галузі та основні концептуальні напрямки розвитку фармацевтичного сектора галузі охорони здоров’я.

Історично важливим моментом для вітчизняної фармації в контексті підвищення престижу праці фармацевта в суспільстві став V Національний з’їзд фармацевтів України, який відбувся у вересні 1999 р. «Це був п’ятий, але перший з’їзд у незалежній Україні — поділився в своєму зверненні академік В.П. Черних, згадуючи ті визначні події 20-річної давнини. — Робота з’їзду двічі переривалася повідомленнями з Адміністрації Президента: 6 вересня 1999 р. Президент підписав Указ про присвоєння Українській фармацевтичній академії статусу Національної, а наступного дня, 7 вересня — Указ № 1128/99 «Про День фармацевтичного працівника». Ці повідомлення викликали вибух емоцій і бурхливі оплески учасників форуму».

Активну участь в обговоренні реалій, досягнень та планів української фармацевтичної галузі взяли й представники громадських та професійних організацій: Харківської обласної асоціації фармацевтичних працівників, Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України, Полтавської обласної громадської організації «Асоціація працівників фармацевтичної галузі», ГО «Донецька обласна фармацевтична асоціація», ГО «Вінницька обласна Асоціація фармацевтів «Cum Deo», ГО «Фармацевтична асоціація Дніпропетровської області».

У рамках урочистостей ціла плеяда колег отримала звання «Заслужений працівник фармації України».

Учасники та організатори свята запевнили, що в єднанні професіоналів фармацевтичної спільноти вітчизняна галузь йде обраним шляхом до втілення в життя найсміливіших та найамбітніших проектів і планів, здійснення мрій і тримається завдяки вірності професіоналів обраній справі.

За матеріалами конференції

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ