АктуальноНовини

ВООЗ веде розслідування: звідки прийшов коронавірус?

29/01/2021

Після довгих і виснажливих переговорів, 12 січня Китай дозволив в’їхати в країну 14 експертам від Всесвітньої організації охорони здоров’я. Група вчених після двотижневого карантину змогла вирушити до Ухані, де разом із китайськими колегами вони будуть шукати, так званого «нульового пацієнта» та причини, що викликали пандемію. В найближчих планах – обстеження ринку Уанань, де були виявлені перші вогнища вірусу SARS-CoV-2, та відвідини лабораторій інституту вірусології.

На початку епідемії точилися дискусії щодо штучності вірусу. Але ще у березні 2020 року природність його походження було підтверджено дослідженням, яке провела група вчених під керівництвом Крістіана Андерсена з Науково-дослідного інституту Скріппса (результати опубліковані у науковому журналі Nature Medicine).

Німецький епідеміолог Фабіан Ліндерц з Інституту Роберта Коха вважає, що пошук «нульового пацієнта» схожий на пошук голки в копиці сіна. Досі залишається не зрозумілим, чи вірус на ринку перейшов від тварини на людей, чи навпаки люди принесли його на ринок. На підтвердження останньої гіпотези говорить те, що інфікування не всіх перших постраждалих від вірусу можна простежити до ринку.

Проблема полягає у тому, що походження вірусу має політичне забарвлення. За офіційною статистикою, у всьому світі вірусом SARS-CoV-2 інфіковано близько 100 млн людей. Понад два мільйони померли внаслідок захворювання на Covid-19.  Китай побоюється, що його звинуватять у поширенні пандемії, тому в ЗМІ поширюється думка, що вогнища інфекції могли знаходитись в інших країнах і завезені до Китаю із замороженими продуктами. Заради справедливості потрібно сказати, що сліди вірусу дійсно були виявлені у деяких імпортованих продуктах, але чи достатньо їх для початку епідемії не відомо.

Групі експертів доведеться багато попрацювати, щоб знайти відповіді на питання. Але не слід покладати великі очікування на цю місію. Головне – вивчити першу фазу захворювання і виявити шляхи поширення вірусу SARS-CoV-2.

За матеріалами coliquio.de

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ