Новини

Як формуватиметься Національний перелік основних лікарських засобів?

23/04/2015

Відбувся експертний круглий стіл, на якому представники Міністерства охорони здоров’я, проекту «Системи покращеного доступу до лікарських засобів та фармацевтичних послуг» (SIAPS), що впроваджується організацією MSH за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), українських і міжнародних бізнес асоціацій та пацієнтських організацій обговорили принципи створення Національного переліку основних лікарських засобів. Сам перелік, як запевнив заступник Міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець, буде сформований спеціально створеним Експертним комітетом до кінця цього року відповідно до потреб пацієнтів та з урахуванням можливостей державного фінансування

Нагадаємо, що Проект Національного переліку основних лікарських засобів, який наразі розміщено на сайті МОЗ, було розкритиковано за те, що він не відповідає реальним потребам вітчизняної охорони здоров’я. Але в МОЗ заявили, що це лише базова модель переліку лікарських засобів, розробленого ВООЗ у 2013 році, яка служить основою для розробки національного переліку. Дана модель буде адаптуватися до українських реалій, і саме Експертний комітет буде займатися формуванням переліку протягом 2015 року. Експертний комітет з Національного переліку основних лікарських засобів буде створений за наказом МОЗ України, до його складу увійдуть фахівці, обрані на відкритому конкурсі з урахуванням можливих конфліктів інтересів та заяви про збереження конфіденційності під час процесу відбору лікарських засобів.

Уаніта Анн Фолмсбі (Juanita Ann Folmsbee), директор Проекту SIAPS в Україні, під час круглого столу зазначила: «На сьогоднішній день в Україні використовується декілька різних переліків лікарських засобів (Постанови КМУ № 333 та № 1071, Наказ МОЗ № 529), які містять розширений список найменувань лікарських засобів. Проте за результатами аналізу закупівель, які були проведені за державні кошти, наприклад, у 2014 році на 7 лікарських засобів було витрачено 20% всього бюджету. Враховуючи обмеження державного бюджету, існує необхідність більш детального дослідження процесів відбору, ціноутворення та джерел постачання лікарських засобів, в тому числі, лікарських форм. Важливо розробити Національний перелік основних лікарських засобів в Україні, базуючись на стандартах ВООЗ, що дасть можливість реалізувати ефективну політику по управлінню витратами, визначивши пріоритетні лікарські засоби для задоволення потреб охорони здоров’я.”

В МОЗ запевнили, що новий Національний перелік основних лікарських засобів має стати єдиним переліком, на основі якого, починаючи з 2016 року, будуть здійснюватися державні закупівлі лікарських засобів.

Джерело: прес-центр МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ