Новини

Як підвищити доступність інноваційного лікування для українських пацієнтів

Новини

Як підвищити доступність інноваційного лікування для українських пацієнтів

27/03/2018

Медицина стрімко рухається вперед, нові ліки рятують людей, які ще вчора вважалися приреченими, проте сучасне ефективне лікування через високу вартість часто є недоступним для жителів України. 22 березня компанія «Рош» – провідний виробник інноваційних ліків у світі, який вже 20 років працює в нашій країні, зібрала експертів різних галузей охорони здоров’я, представників органів влади, пацієнтських та громадських організацій для обговорення болючого питання: як підвищити доступність інноваційного лікування для українських пацієнтів? Ключовим словом у вирішенні цієї проблеми, на думку організаторів , є «партнерство»

Гостей заходу привітав Гійом Шойрер, Надзвичайний і повноважний посол Швейцарії в Україні та Республіці Молодова, який відзначив, що політика його країни спрямована на розвиток інновацій в різних галузях, зокрема в фармацевтиці. За визначенням пана Шойрера, «Швейцарія є чемпіоном в інноваціях» та готова ділитися своїми знаннями зі світом. Пан Посол зазначив, що Швейцарія підтримує реформу охорони здоров’я, яка започаткована в Україні, і політично, і практично – шляхом прямих інвестицій, реалізації спільних медичних проектів, підготовки лікарів та менеджерів охорони здоров’я та ін.

Деян Нешич, генеральний директор «Рош Україна», розповів про досягнення компаній «Рош» в світі, її стратегію та цінності. «Рош» – приватна компанія, яка працює в 150 країнах світу та займає перше місце в світі серед фармацевтичних компаній за об’ємом інвестицій в розвиток інновації (понад 10 млрд. швейцарських франків в 2017 р.), та друге – за об’ємами продажів. «Рош» вже 50 років є світовим лідером в сфері лікування раку та прагне лідерства в інших напрямках.

20 років тому компанія «Рош» відкрила представництво в Україні. За цей час було зареєстровано 39 лікарських засобів. Тільки в 2017 р препаратами «Рош» лікувалися 61 тис пацієнтів. ««Рош» є абсолютним лідером серед фармацевтичних компаній за кількістю глобальних клінічних випробувань, які проводяться  в Україні (фази 2 і 3). Чому це важливо? Тому що лікарі набувають досвід роботи з інноваційними препаратами, а пацієнти безкоштовно отримують найсучаснішу терапію. Наразі в Україні проходить 30 досліджень «Рош» в 111 центрах», – зазначив Деян Нешич. В 2017 р в клінічні дослідження в Україні без урахування вартості препаратів було інвестовано 276 млн. грн., 981 новий пацієнт розпочав лікування.

«Рош» – визнаний лідер в галузі онкології. Також компанія веде розробки в таких напрямках як вірусологія, ревматологія, офтальмологія, гематологія, лікування розсіяного склерозу, неврологія (аутизм, хвороба Альцгеймера). Особливість «Рош» – фокус на персоналізовану медицину. Компанія розробляє діагностикуми, які дозволяють визначити для конкретного пацієнта найефективніше лікування.

В 2015 р компанія «Рош в Україні» започаткувала програму підтримки пацієнтів. За цей час понад 5 тис хворих з 24 регіонів України отримали лікування, сплативши лише частину вартості лікарського засобу «Рош» – решта була компенсована за рахунок програми (загалом понад 167 млн. грн. інвестицій). В програмі беруть участь 15 продуктів «Рош», основні напрямки – онкологія, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, муковісцидоз.

Відповідаючи на запитання представників пацієнтських організацій про можливості зниження вартості продуктів «Рош» для України, Деян Нешич зазначив: «В 2014-15 рр «Рош» не підвищив ціни ні на гривню, в 2016-17 рр ціна препаратів у державних закупівлях впала на 10%. Ціна може бути ще нижчою, але це потрібно законодавчо врегулювати… Ми хочемо поділитися досвідом, як це роблять в інших країнах… Думаю, крім МОЗ, треба залучити Міністерство економіки, Світовий банк, USAID… Ми домовились з в.о. міністра охорони здоров’я провести до кінця травня круглий стіл із представниками цих організацій. Буде важко, шлях не буде коротким, але ми просунемося на крок вперед».

Деян Нешич зазначив, що завдяки новій системі реєстрації лікарських засобів Україні отримує доступ до продуктів «Рош» одна з перших в світі.

Вже цього року «Рош» планує долучити Україну до програми Foundation Medicine зі збору та аналізу даних про терапію складних захворювань для пошуку ефективного лікування. Такий індивідуальний підхід – один із фармацевтичних трендів у світі.

Фото надано прес-службою “Рош Україна”

В обговоренні партнерства як можливості покращити доступ пацієнтів до інноваційного лікування взяли участь Костянтин Яриніч, народний депутат України, член профільного комітету Верховної Ради, Микола Поворозник, перший заступник голови КМДА, доктор Шарбані Чакраборті, глава напрямку громадської політики у Східній Європі компанії Hoffmann-La Roche, та Тетяна Кулеша, голова громадської організації пацієнтів «Орфанні захворювання України».

Тетяна Кулеша розповіла про зусилля, які докладають пацієнтські організації до забезпечення хворих сучасними препаратами. «За останні роки ситуація, безумовно, змінилася на краще. Однак, рівень забезпечення препаратами пацієнтів, особливо з рідкісними і складними захворюваннями, і далі залишається на вкрай низькому рівні», – зазначає голова організації «Орфанні захворювання України». Пані Тетяна висловила сподівання, що держава знайде шляхи забезпечення хворих безкоштовним сучасним лікуванням, та підкреслила, що від ефективної взаємодії між органами влади, громадськими організаціями та фармацевтичними компаніями залежить життя пацієнтів.

Костянтин Яриніч зазначив, що ключовою проблемою охорони здоров’я залишається фінансування. Одним важливим джерелом грошей в медичній галузі є держава: парламент вже прийняв закон, згідно з яким на охорону здоров’я повинно спрямовуватися не менше 5% ВВП. Другим джерелом є інвестиції, але для їх залучення треба створити сприятливий клімат, змінити ставлення до інвесторів на місцях: перший крок до інвесторів повинна зробити місцева влада. «В цьому напрямку нам потрібно рухатися для розвитку державно-приватного партнерства», – додав він.

Микола Поворозник відзначив ефективність спільних проектів КМДА з «Рош Україна» для підвищення доступності киян до інноваційного лікування онкологічних захворювань, органних захворювань, розсіяного склерозу та ін. Він також підкреслив важливість залучення інвесторів у медичній галузі та вказав на численні проблеми, які заважають цьому. Також пан Микола зазначив, що КМДА вже працює як майданчик для комунікацій громадських, державних, приватних структур для вирішення проблем забезпечення пацієнтів інноваційним лікуванням. «Однак ця проблема не може бути вирішена на рівні міста чи регіону. Тут необхідна участь держави, і ми зі свого боку готові ділитися досвідом такої співпраці», – запевнив Микола Поворозник.

Учасники дискусії дійшли висновку, що, незважаючи на складну економічну ситуацію, Україна має можливості забезпечити пацієнтів інноваційним лікуванням. Для цього необхідно зняти ряд законодавчих обмежень, а також розвивати партнерство між державою, організаціями пацієнтів, лікарями, виробниками лікарських препаратів. У свою чергу, генеральний директор компанії «Рош Україна» Деян Нешич зазначив, що фармацевтичні компанії готові долучитися до співпраці у пошуках шляхів підвищення доступності сучасного ефективного лікування для українських пацієнтів.

“Фармацевт Практик”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ