Новини

Як захиститись від інфекцій?

10/11/2017

Відомо, що 20-40% від загального числа всіх захворювань людини припадає на інфекційні захворювання. Запобігти зараженню або ослабити його негативні наслідки може своєчасна вакцинація. За даними Європейського регіонального бюро ВООЗ, планова імунізація проти поліомієліту, правця, дифтерії, кашлюка, кору і епідемічного паротиту («свинки») щороку врятовує життя і здоров’я 3 млн дітей у світі.

Сучасним тенденціям в сфері вакцинопрофілактики у світі був присвячений Вакцинний Саміт, що проходив 9 листопада 2017 року у Києві. Організатором заходу виступила компанія «ГлаксоСмітКляйнФармасьютікалс Україна»

Навіщо вакцинуватись? Це питання, з яким у своїй практиці стикаються лікарі у всьому світі. На педіатрах лежить велика соціальна відповідальність. Їм кожного дня доводиться розвінчувати міфи про вакцинацію. Допомогти в цьому українським лікарям взявся Дірк Поларт, медичний директор GSK вакцини з наукових та медичних питань. Виступаючи перед присутніми, він звернув увагу на деякі з міфів. Він сказав, що серед батьків є багато таких, які стверджують: «Веди правильний спосіб життя, закаляйся, вживай екологічно чисті продукти, дотримуйся гігієнічних норм — і твій імунітет зможе захистити від хвороби!» На жаль, це не так. Гігієна і правильний спосіб життя не зможуть уберегти ані від ротовірусної інфекції, ані від пневмококової, ані від якої іншої.

Багато хто з батьків вважають також, якщо дитина все ж захворіла, то імунітет після хвороби буде більш стійким. Тут, як каже Дірк Поларт, виникає два питання. Перше, чи впевнені ви що дитина перенесе захворювання в легкій формі? Наслідки від ускладнень хвороби можуть перевищувати ризики від вакцинації. Друге, чому ви впевнені, що дитина більше не захворіє? Вона була інфікована лише одним штамом вірусу, бактерії, гриба або інших збудників. Вакцина дає захист від широкого спектру різновидів патогенних мікроорганізмів.

Найчастіше батьки наводять «довід», що вакцинація може викликати аутизм. На жаль, появою цієї інформації ми «завдячуємо» не дуже чесному лікарю — Ендрю Вейкфілду, який у 1998 році зробив некоректний висновок на основі дослідження, в якому брали участь всього 12 дітей. Десятки епідеміологічних досліджень проведених після цього не підтвердили його висновків. The British Medical Journal назвав це дослідження фальсифікацією, а британський журнал Lancet, що опублікував роботу Вейкфілда, випустив спростування. Британська служба охорони здоров’я позбавила лікаря ліцензії. Але зерна сумніву були посіяні. Тепер лікарям всього світу доводиться спростовувати цей міф.

Занепокоєння батьків часто викликають «надмірне навантаження організму малої дитини через вакцинацію». На справді, як тільки дитина народилась, вона відразу стикається з величезною кількістю мікроорганізмів. Починаючи від тих, з якими вона контактує, проходячи через статеві шляхи жінки, і до тих, що отримує з молоком матері і вдихаючи повітря на вулиці. Така «суміш» мікроорганізмів дорівнює майже 10 тис. вакцин введеним одночасно.

Взявши до рук інструкцію, батьки часто лякаються, тому що до складу вакцин входять алюміній, формальдегід та інші шкідливі речовини. Так, вони потрібні для інактивації і стабілізації живих бактерій. Але вони знаходяться в такий невеличкій кількості, що навіть у звичайній груші їх буде більше.

Шайлеш Мехта, медичний директор GSK вакцини напрямку співпраці з ГАВІ та наднаціональними організаціями, розповів присутнім про значення вакцинації протягом життя. Так, серед 40 тис. смертей від вакцинконтрольованих інфекційних хвороб у США 99% припадає на людей старшого віку. На яскравих прикладах він показав, як вакцинація серед людей дорослих та похилого віку підвищує загальний імунітет у суспільстві.

Питанням перехресної ефективності під час вакцинації у формуванні імунного захисту населення був присвячений виступ Селіма Бадура, медичного директораGSK вакцини з наукових питань та громадського здоров’я.

Текст та фото: “Фармацевт Практик”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ