Новини

Яку продукцію в аптеці класифікують як “алкогольні напої”

14/10/2014

Пропонуємо вашій увазі коментар, наданий на запит АПАУ юристами ЮК “Правовий Альянс” щодо того, торгівля якою продукцією аптеки здійснюється за правилами, що розповсюджуються на алкогольні напої (згідно Закону України від 31.07.2014 № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України» (далі – Закон № 1621)

“Перш за все, слід відзначити, що Закон № 1621, серед іншого:

1)    відносить до алкогольних напоїв напої, які сьогодні класифікуються як продукти дієтичного харчування і містять етиловий спирт 8,5 % та більше;

2)    встановлює для таких напоїв ставку акцизного податку на рівні горілки – 70,53 грн. за 1 л 100 % спирту, із маркуванням таких напоїв марками акцизного податку.

Зокрема, Законом № 1621 вносяться зміни до Податкового кодексу України та Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» в частині розширення змісту поняття «алкогольні напої» та визначає їх як продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Іншими словами, для віднесення до цієї групи продукт має одночасно відповідати двом ознакам:

1)    містити спирт відповідного відсотку;

2)    належати до зазначених товарних позицій УКТ ЗЕД.

Крім того, такі товари відповідно до п. 19 Закону № 1621 будуть належати до підакцизних товарів.Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до абз. 8 п. 5Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 № 1251 маркування в Україні підлягають лише алкогольні напої з вмістом спирту понад 8,5 відсотка об’ємних одиниць.

Таким чином, за новими правилами для торгівлі (оптової/роздрібної) вищевказаними продуктами необхідно керуватись вимогами, встановленим для торгівлі алкогольними напоями, та вимогами, встановленими для продажу підакцизного товару.

Такі вимоги, зокрема, встановлюються Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», Правилами роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 30.07.1996 № 854.

Для здійснення діяльності з торгівлі алкогольними напоями, суб’єкту господарювання необхідно мати такі документи:

1)    ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, зареєстровану в органі державної податкової служби України (ч. 1 ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»);

2)    документи, в яких зазначені реєстраційні номери сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання відповідності алкогольних напоїв (п. 5 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями);

3)    копію ліцензії на виробництво або документа, що підтверджує право імпорту чи оптової торгівлі алкогольними напоями від осіб, в яких приймається товар для реалізації (п. 8 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями);

4)    довідка податкової служби про реєстрацію електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), що знаходяться у місці торгівлі (ч. 20 ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»).

Таким чином, якщо та чи інша продукція аптеки належить до товарних позиції 2103 90 30 00 або 2106 90 УКТ ЗЕД та має вміст спирту ≥ 8,5 відсотка об’ємних одиниць її торгівля здійснюється за правилами, що розповсюджуються на алкогольні напої.

Заміховська Зоя, молодший юрист ЮК “Правовий Альянс”

Янєв Олександр, юрист ЮК “Правовий Альянс”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ