АктуальноНовиниНовости фармацевтики

ЄС оштрафував 9 фармацевтичних компаній за перешкоджання виходу генериків

21/06/2013

Європейський антимонопольний комітет оштрафував дев’ять фармацевтичних компаній на загальну суму 146 млн. євро (195 млн. дол США) за перешкоджання виводу на ринок дешевого аналога антидепресанта. Покаранню передував звіт Єврокомісії за 2009 р. про угоди, за умовами яких виробники брендів платили генериковим компаніям за затримку виведення на ринок їх продукції (pay-for-delay), що змусило пацієнтів переплачувати за ліки 20% вартості.

На данську компанію Лундбек (Lundbeck) накладено найбільший штраф – 93,8 млн. євро. Лундбек звинувачується в тому, що компанія платила виробникам генериків за затримку виведення на ринок аналога антидепресанта циталопрам (citalopram). Компанія змушена знизити прогноз операційного прибутку на 2013 рік. Лундбек має намір оскаржити рішення Єврокомісії в суді. Єврокомісія також оштрафувала фармкомпанію Мерк KGaA (Merck KGaA) на 21,4 млн. євро і Мерк KGaA і її колишній підрозділ Генерікс (Generics UK) на 7,77 млн. євро. Нині Генерікс належить американській генериковій компанії Мілан (Mylan Inc.)

Серед інших оштрафованих компаній Ерроу (Arrow), Резолюшен Кемікалз (Resolution Chemicals), Кселла Фармасьютікалз (Xellia Pharmaceuticals), Алфарма (Alpharma) (нині входить до складу компанії Зоетіс Продактс (Zoetis Products LLC)), AL Індастріер (AL Industrier) і найбільша індійська фармкомпанія Ранбаксі (Ranbaxy). На разі антимонопольний органу ЄС розглядає дві аналогічні справи за участю ізраїльської компанії Тева (Teva), французької Сервє (Servier), американської Джонсон & Джонсон (Johnson & Johnson) і швейцарської Новартіс (Novartis). Виробники оригінальної продукції застосовують тактику угод “pay-for-delay” для захисту патентів і уникнення дорогих судових розглядів.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ