Новини

Ювенільний ревматоїдний артрит: проблема сучасності

16/12/2016

Проблемі лікування ювенільного ревматоїдного артриту було присвячене засідання«Медіа Академія», організоване за участю Представництва компанії «Abbvie Біофармасьютікалз ГмбХ»

Ювенільний ревматоїдний артрит — це аутоімунне захворювання, яке вражає суглоби. У більшості випадків причина його виникнення залишається нез’ясованою. Імовірно, впливає генетична схильність, а запускає процес інфекційний агент.Відомо, що ювенільним ревматоїдним артритом страждає 0,1-1% населення. Головна проблема полягає в тому, що маніфестує ця патологія у дитячому віці — до 16 років.

Ярина Бойко, дитячий ревматолог, д-р мед. наук, доцент кафедри клінічної імунології та алергології ЛНМУ ім. Данила Галицького зауважує, що основними симптомами ювенільногоревматоїдного артритує запаленням і обмеженням руху суглобів.Типові ознаки: біль в суглобі, його припухлість, скутість в рухах. Ці симптоми посилюються вранці або після сну. Крім того,захворювання може супроводжуватися лихоманкою, втратою апетиту і зниженням ваги. В деяких випадках на руках і ногах з’являється висип. Іноді збільшуються лімфовузли. Дана патологія може уповільнювати ріст дитини. За кількістю уражених суглобів розрізняють:моно артрит (вражений один суглоб), олігоартрит(не більше чотирьох), поліартрит (понад чотири), системний ревматоїдний артрит (уражені не тільки суглоби, але і інші органи і тканини).Основним завданням при лікуванні ювенільного ревматоїдного артриту — зняття запалення, відновлення нормальної роботи уражених суглобів, запобігання їх руйнуванню.Для зняття запалення призначають нестероїдні протизапальні засоби протягом двох тижнів. Якщо ефект відсутній, призначають метотрексат — антиметаболіт з цитостатичною активністю. Але 30-40% хворих таке лікування не є достатнім. В такому випадку призначають біологічно активні ліки, які зв’язують речовини, що викликають запалення. На разі тільки 20% хворих отримують таку дорого вартісну терапію. Але лікування ювенільного ревматоїдного артриту потребує безперервності, а відміна препарату нерідко викликає загострення захворювання.

У своєму виступі Юлія Білявська, канд. мед. наук, науковий співробітник відділу не коронарних хвороб серця та клінічної ревматології «ННЦ «Інститут кардіології ім. академіка М.Д. Стражеско» НАМН України наголосила, що більшість пацієнтів досягає ремісії захворювання ще в дитинстві, але говорити про одуження не можна. Дорослі, у яких в дитинстві діагностовано ювенільнийревматоїдний артрит, частіше страждають на патологію скелету, остеопороз, ураження очей, ендокринні захворювання. Вони живуть із хронічною біллю, а також мають віддалені наслідки прийому цитостатиків і гормонів.

Тетяна Кулеша, голова ГС «Орфанні захворювання України», звернула увагу присутніх представників медіа на проблеми, з якими стикаються хворі на рідкісні хвороби. По-перше, ніхто не може назвати точну кількість хворих в Україні на орфанні захворювання, тому що загального реєстру не існує (за даними світових організацій приблизно 5% населення). По-друге, якщо не відома кількість хворих, не відомо і кількість асигнувань, що треба виділити. Треба зауважити, що жодна українська сім’я не в змозі самотужки забезпечити лікування таких хвороб. А без належного лікування, такі хворі приречені. До недавнього часуміністерство охорони здоров’я фінансувло лікування всього шести нозологій і тільки для дітей до 18 років. Коли вони досягали цього віку, фінансування припинялося. Згідно ЗУ № 1213-VII «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань» від 15.04.2014 р., а також затвердженого у грудні 2015 року Переліку рідкісних захворювань включено 236 найменувань. Цими документами держава заявила про підтримку орфанних хворих, однак це не гарантує повного фінансового забезпечення кожного такого пацієнта.

subscribe

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ