Новини

за матеріалами Парламентських слухань: регулювання обігу лікарських засобів в Україні

21/12/2015

16 грудня 2015 року в Верховній Раді України відбулись Парламентські слухання “Про реформу охорони здоров’я в Україні”. З доповіддю виступив директор ВГО “Аптечна професійна асоціація України” Володимир Руденко.

Наводимо повний текст доповіді:

Шановні учасники засідання!

Одна з головних проблем, яка сьогодні негативно впливає на діяльність фармацевтичної галузі та обіг лікарських засобів – відсутність державного регулятора. Держлікслужба знаходиться в процесі реорганізації та не має керівництва, що фактично призупинило її роботу. Як наслідок ми отримали аптеки, що відкривались без ліцензії, надалі працюють без спеціалістів з фармацевтичною освітою, а отже мають умови для реалізації неякісної продукції. Це реальна небезпека, в якій сьогодні опинились пацієнти. Крім того, через недієздатність державного регулятора, неможливо прийняти нові «Ліцензійні умови».

Вирішувати ці проблеми потрібно негайно – «Аптечна професійна асоціація України» просить Верховну Раду звернутись до Кабміну, до МОЗу з вимогою завершити реорганізацію Держлікслужби.

Метою прийняття та затвердження нової редакції «Ліцензійних умов» є не тільки встановлення правил ведення фармацевтичної діяльності, але й підняття її стандартів до європейського рівня. Наприклад, можливість відповідального зберігання лікарських засобів. Ми підтримуємо цю діючу норму та вважаємо за потрібне, окрім збереження в «Ліцензійних умовах», внести її до Закону про лікарські засоби, що забезпечить реалізацію альтернативних шляхів постачання лікарських засобів: напряму від виробника до аптечних закладів, минаючи посередника, а отже знизить ціни.

Фармацевтична галузь – це соціальна галузь. Ми, представники професійних та аптечних асоціацій, вбачаємо потребу та можливість об’єднання з метою саморегуляції нашої діяльності. Такий досвід є у багатьох європейських країнах. Відповідно, від підвищення стандартів діяльності, виграє, у першу чергу, пацієнт.

Саме тому впровадження самоврядування у фармацевтичній діяльності є необхідним та важливим кроком, однак підходити до його введення потрібно зважено. Акцентую увагу, що проект Закону «Про фармацевтичне самоврядування», який внесений на розгляд до Верховної Ради, написаний під діяльність однієї нещодавно створеної громадської організації. Важливо, аби самоврядування сьогодні не стало частиною корупційної складової, не працювало на чиїсь бізнес-інтереси. У Законі має бути прописана процедура створення та здійснення її діяльності, обрання керівництва, порядок ведення реєстру фахівців, делегування державою повноважень, контролю їх реалізації.

Самоврядування, у першу чергу, має нести в собі бажання захищати професійні інтереси, впроваджувати належну аптечну практику, вболівати за доступність лікарських засобів та надавати пацієнтам кваліфіковані фармацевтичні послуги.

Інший акцент в фармацевтичній галузі – це потреба в прийнятті нової редакції Закону України «Про лікарські засоби». Однак, детально проаналізувавши всі основні розділи наявних проектів зазначеного Закону, ми пропонуємо розширити перелік регламентованих законопроектами питань, або прийняти Закон більш широкого профілю – про фармацевтичну діяльність.

Прийняття такого закону унормує правила ведення фармацевтичної діяльності, зменшить кількість аптек, які працюють без дотримання стандартів, підвищить рівень фармацевтичної галузі країни в цілому та стане запорукою європейського рівня провадження аптечної діяльності, виробництва та дистрибуції.

Виходячи з наведеного, фармацевтична галузь готова та хоче впроваджувати нові стандарти, регулювати себе та реформувати галузь.”

Запис слухань можна подивитись за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=4ak3kPQQ-XM (виступ В. Руденка з 10:55).

Джерело: прес-служба АПАУ

 

 

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ