Новини

За яких умов інформація в аптечній вивісці не є рекламою

Новини

За яких умов інформація в аптечній вивісці не є рекламою

03/10/2017

Держпродспоживслужба пояснила, за яких умов інформація в аптечній вивісці не є рекламою. Щоправда, ці роз’яснення не впливатимуть на кваліфікацію дій суб’єкта господарювання Антимонопольним комітетом України

01 вересня 2017 року Держпродспоживслужба видала роз’яснення своїм територіальним органам щодо класифікації інформації, яка розміщена ззовні аптек, з точки зору законодавства про рекламу. Зокрема, об’єктом аналізу стала можливість використання у вивісці аптеки таких словосполучень як «Аптека низьких цін», «Аптека найкращих цін» та «Економ-аптека».

Як і раніше державний орган наголошує, що вивіска чи табличка з інформацією про зареєстроване найменування особи, логотипу, вид її діяльності (якщо це не випливає із зареєстрованого найменування особи), час роботи, що розміщена на внутрішній поверхні власного чи наданого у користування особі приміщення, на зовнішній поверхні будинку чи споруди не вище першого поверху або на поверсі, де знаходиться власне чи надане у користування особі приміщення, біля входу в таке приміщення, не вважається рекламою.

Однак, окремо Держпродспоживслужба звертає увагу на те, що спосіб викладу вищезазначеної інформації на аптечній вивісці не може містити вказівки щодо рівня або іншої ознаки цін, яка може вплинути на наміри споживача щодо придбання товарів у такому закладі, та інформації, яка може вводити споживача в оману, про орієнтованість аптечного закладу на обслуговування певних соціальних груп населення.

На цьому моменті читач має дійти логічного висновку, що використання словосполучень «Аптека низьких цін», «Аптека найкращих цін» та «Економ-аптека» у якості вивіски аптеками входить саме до таких заборонених дій і буде кваліфікуватись як реклама, до того ж недобросовісна.

Проте, Держпродспоживслужба після аналізу положень Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» дійшла до інших висновків. Зокрема, ключовим для оцінки правомірності використання вивіски вищезазначеного змісту у рекламуванні буде те, чи зареєструвала аптека відповідне словосполучення у якості знака для товарів і послуг.

Державний орган наголошує, що знак для товарів та послуг є зображенням, і всі елементи знака повинні сприйматися як зображення, яке має розрізнювальну здатність, а не як слова, що мають смислове значення. Відтак, якщо при здійсненні господарської діяльності у сфері реклами використовується текст, що має статус зареєстрованого знака для товарів і послуг, то це є правомірним, тому порушень вимог законодавства про рекламу не вбачається.

Звертаємо Вашу увагу, що ці роз’яснення Держпродспоживслужби не впливатимуть на кваліфікацію дій суб’єкта господарювання Антимонопольним комітетом України. Нагадаємо, що відповідно до законодавства у сфері захисту від недобросовісної конкуренції введення споживачів в оману шляхом розповсюдження неповної, неправдивої чи неточної інформації зокрема внаслідок обраного способу її викладення, замовчування окремих фактів чи нечіткості формулювань, забороняється.

Джерело:  «Правовий Альянс»

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ