Новини

Законопроект 8591 про регулювання аптечного ринку рекомендують доопрацювати

Новини

Законопроект 8591 про регулювання аптечного ринку рекомендують доопрацювати

09/10/2018

Головне науково-експертне управління Верховної Ради рекомендувало народним депутатам за результатами розгляду в першому читанні законопроекту №8591 про забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів під час здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами відправити документ на доопрацювання.

Відповідний висновок управління оприлюднено на сайті парламенту.

Згідно з текстом документа, переважна більшість норм законопроекту 8591 виходять за рамки регулювання закону “Про лікарські засоби” та стосуються предмета регулювання законодавства про ліцензування видів господарської діяльності. Так, ініціативу щодо вимоги до наявності освіти власників аптек більш доцільно впроваджувати не шляхом ухвалення окремого законодавчого акту, а через внесення змін до затверджених Кабінетом Міністрів ліцензійних умов ведення господарської діяльності з виробництва, оптової та роздрібної торгівлі, а також з імпорту лікарських засобів.

У висновку також зазначається, що ця норма, а також норма щодо вимог до кількості учасників (акціонерів, засновників) товариства є сумнівною, оскільки депутати пропонують поширювати її лише на приватні аптечні заклади у такий спосіб створюючи привілейовані умови для комунальних аптек.

Крім того, на думку експертів парламенту, не сприятиме конкуренції і положення законопроекту, згідно з яким юрособа може володіти в межах однієї області не більше ніж чотирма аптеками (у випадку з суб’єктами господарської діяльності, що займаються реалізацією підконтрольних речовин і екстемпоральних виробництвом ліків – не більше ніж вісьмома).

У науково-експертному управлінні ВР також визнали, що норма про запровадження мінімальної відстані в 500 м між аптеками під час видачі ліцензії на відкриття нового аптечного закладу потребує переконливішого обґрунтування. “На нашу думку, норма не сприятиме розвитку конкуренції в цій сфері, знизить можливості покупки лікарських засобів маломобільними групами населення і громадянами похилого віку”, – зазначається у висновку.

“Узагальнюваний висновок: за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання”, – констатують експерти.

Як повідомлялося, законопроект №8591 про внесення змін до закону “Про лікарські засоби” щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів під час здійснення роздрібної торгівлі лікзасобами зареєструвала у Верховній Раді група народних депутатів 12 липня 2018 року.

Аптечна професійна асоціація України, коментуючи цю законодавчу ініціативу, заявила, що цей законопроект не сприятиме зниженню вартості препаратів. У свою чергу деякі юристи висловили думку, що штучне регулювання аптечних мереж не призведе до підвищення якості аптечної послуги та поліпшення доступу до ліків.

Джерело: Інтерфакс Україна

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ