Новини

Запрошуємо 6 грудня 2018 р. на «Аптечний саміт України»

04/12/2018

У четвер, 6 грудня, в столичному «Mercure Kyiv Congress Centre» вже традиційно відбудеться щорічний Аптечний саміт України, організатором якого багато років  поспіль виступає Аптечна професійна асоціація України. Минулого року в рамках Саміту АПАУ відзначала власне десятиріччя.

Про те, що планується  нині організаторами – розповідає директор ГС АПАУ, доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко

– Володимире Васильовичу, цікаво, а якою була  першочергова мета започаткування проведення Аптечного саміту?

У 2007 р. в м. Яремче під час Всеукраїнської конференції «АПТЕКА–2007» було анонсовано створення Аптечної професійної асоціації України (АПАУ), яку було зареєстровано у листопаді того ж року. Активно розвиваючись, у 2015 р. АПАУ розширила свою діяльність у двох напрямках: ГС «АПАУ» представляє інтереси аптечних закладів, а ВГО «АПАУ» — провізорів і фармацевтів. Уже 11 років поспіль АПАУ відстоює інтереси аптечного бізнесу і фармацевтичних спеціалістів, займаючи активну позицію шляхом ведення постійного діалогу з владою. Одним із форматів такої взаємодії є проведення АПАУ щорічного Аптечного саміту України. Тобто він є свого роду об’єднуючим фактором, який збирає представників фармсектору навколо проблемних чи навпаки перспективних питань.

Тематики доповідей і повідомлень на Аптечному саміті України охоплюють більшість питань аптечної діяльності та фармацевтичного сектора в цілому. Виступи експертів надають не тільки теоретичний матеріал, але і корисні розгорнуті практичні кейси, які дозволяють отримати багато потрібної інформації. Важливим є діалог з представниками регуляторних органів, а також неформальне спілкування між учасниками фармацевтичної галузі.

-Тобто учасники Саміту – це не лише власники та працівники аптек?

– Звісно ж, ні. Як я вже сказав, ми щороку запрошуємо до участі  представників регуляторних органів, представників державної влади, народних обранців, виробників та дистриб’юторів. Люди приїздять на Саміт з різних регіонів України. Тому багатьом важливо привезти назад своїм колегам інформацію, як кажуть, з перших вуст. Дякуємо всім, хто знаходив час бути серед спікерів в усі попередні роки. Список виступаючих на «Саміті-2018» ще в роботі. Робимо останні уточнення, дзвінки… Впевнений, що теж буде і корисно, і цікаво.

– Які питання розглядатимуться цього року?

– Про медичну  реформу та фармацевтичну зокрема. А це і співпраця з Національною службою здоров’я України, електронний рецепт, правове врегулювання реімбурсації лікарських засобів в 2019 році, програма «Доступні ліки». Говоритимемо про силу аптечного бренду, промоцію , про те чи існують аптечні монополії  тощо.

– Ще недавно активно обговорювалося питання щодо законопроекту №8591 «Про внесення змін до Закону України “Про лікарські засоби” щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами». Настільки актуальним це є зараз? Чи виноситиметься обговорення законопроекту на повістку денну Саміту?

Нині законопроект знаходить в його ініціаторів на доопрацюванні. Звичайно ж, краще аби ця тема лишилася в минулому. Адже від прийняття цього документа користі ні аптекам, ні пацієнтам точно ніякої не передбачається. Але окремі з депутатів гучно заявляють про те, що вони його доопрацюють і знову винесуть на обговорення. Ми запрошували авторів законопроекту виступити на Саміті, але поки згоди не отримали ні від кого. Думаю, що увагою ми це питання не зможемо обійти. Адже це хороша нагода висловити вкотре свою думку щодо законопроекту, і почути думку учасників ринку, представників інших асоціацій, чиновників тощо.

– Аптечний саміт України  – це вже історія і самої України, не тільки однієї громадської організації.

– Звісно, що так. Розглядаються важливі проблеми, спільно шукаються шляхи їх вирішення, аби від прийнятих рішень користь мали не тільки представники бізнесу та фахівці аптек, а, в першу чергу, громадяни. Вся наша робота спрямована на те, аби ліки були доступнішими, аби обслуговування велося виключно професіоналами і т. ін.. Час нелегкий, і аптекарям теж нелегко. Але бажання зробити цей світ кращим є в кожного з нас.

– В афіші «Аптечного саміту України – 2018» – вказані спонсори, партнери. Ви завжди з ними співпрацюєте?

Вже традиційно співорганізатором заходу є компанія «УкрКомЕкспо». Серед постійних партнерів можна також назвати компанії «Біонорика», «Proxima», щотижневик «Аптека».

Цього року, наприклад, генеральним спонсором виступила компанія «Софарма Україна», спонсором – АТ “Київський вітамінний завод”.  За що ми їм дуже вдячні. Така співпраця важлива, а підтримка суттєва і дуже доречна.

– Чого особисто чекаєте від Саміту?

– Конструктиву в усіх питаннях, активного обговорення, небайдужих облич в залі. Адже аптечна справа – це спільна справа багатьох учасників Саміту. Нам цікаві думки кожного. Особисто буду радий зустрічі з колегами, однодумцями, яких за плином часу не доводиться бачити часто.

Тетяна Нестаренко

Джерело: Прес-центр АПАУ

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ