Новини

Затверджено стандарт фармацевтичної допомоги «COVID-19»

16/03/2020

Наказом Міністерства охорони здоров’я України затверджено стандарт фармацевтичної допомоги «COVID-19». Він поширюється на всіх юридичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, фізичних осіб – підприємців, які провадять господарську діяльність з оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами та мають відповідну ліцензію

Згідно з наказом МОЗ від 13 березня 2020 року № 663 «Про оптимізацію заходів щодо недопущення та поширення на території України випадків COVID-19» затверджено стандарти медичної та фармацевтичної допомоги COVID-19.

Також даним наказом при МОЗ створено оперативний штаб щодо недопущення та поширення в Україні випадків COVID-19. Його очолює міністр МОЗ Ілля Ємець, до складу штабу також входять заступники очільника МОЗ, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, а також провідні інфекціоністи країни.

Наводимо основні критерії якості, згідно зі стандартом фармацевтичної допомоги “COVID-19”:

“При зверненні осіб зі скаргами з боку респіраторної системи, провізор (фармацевт) має з’ясувати наявність / відсутність характерних симптомів (кашель, лихоманка, затруднене дихання) та поставити питання щодо історії поїздок в країни із місцевою передачею COVID-19 та контактів з інфікованими SARS-CoV-2 людьми:

1) якщо відповіді негативні (ризик зараження SARS-CoV-2 малоймовірний) пацієнту надається допомога згідно з протоколами провізора (фармацевта) при відпуску безрецептурних лікарських засобів, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11 жовтня 2013 року № 875, за необхідності особи направляються до лікаря;

2) за наявності симптомів (кашель, лихоманка, затруднене дихання) та відсутності історії поїздок в інфіковані регіони та контактів з інфікованими людьми (ризик зараження SARS-CoV-2 малоймовірний) особі надається допомога згідно з протоколами провізора (фармацевта) при відпуску безрецептурних лікарських засобів, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11 жовтня 2013 року № 875, за необхідності громадяни направляються до лікаря;

3) за відсутності симптомів (кашель, лихоманка, затруднене дихання) та у разі надання інформації про наявність історії поїздок в інфіковані регіони та контактів з інфікованими людьми (ризик зараження SARS-CoV-2 може існувати) тому, якщо симптоми тривають понад 14 днів після повернення з поїздки або контакту з інфікованим направити особу до лікаря. За необхідності призначити симптоматичне лікування згідно з протоколами провізора (фармацевта) при відпуску безрецептурних лікарських засобів, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11 жовтня 2013 року № 875;

4) за наявності симптомів (кашель, лихоманка, затруднене дихання) та у разі надання інформації про нещодавню історію поїздок в інфіковані регіони або контакти з інфікованими людьми (ризик зараження SARS-CoV-2 -2019 може існувати) особа терміново має бути направлена до лікаря та проінформована щодо карантинних заходів. За необхідності призначити симптоматичне лікування згідно з протоколами провізора (фармацевта) при відпуску безрецептурних лікарських засобів, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11 жовтня 2013 року № 875.

2. В аптечному закладі організовані особливі умови робочого процесу для забезпечення захисту фармацевтичних працівників при контакті з особами, які можуть бути інфіковані COVID-19, та розроблено план дій в надзвичайній ситуації за наявності перших проявів симптомів респіраторних захворювань співробітників, зокрема: 1) застосовуються засоби індивідуального захисту згідно з додатками 6, 7 до Стандартів медичної допомоги COVID-19; 2) додатково проінформовані щодо методів дезінфекції приміщень аптечних закладів згідно з рекомендацією ВООЗ; 3) здійснюється моніторинг стану здоров’я співробітників та при виявленні ознак респіраторного інфекційного захворювання направляється до лікаря; 4) здійснюється контроль за медичними відходами.

3. Фармацевтичний працівник рекомендує застосовувати засоби індивідуального захисту згідно з додатками до Стандартів медичної допомоги COVID-19.

4. Персонал аптечного закладу здійснює очищення та дезінфекцію робочого середовища, виробничих та службових приміщень, а також пов’язаних з ними виробів та обладнання, які могли бути заражені вірусом, згідно з відповідними інструкціями і правилами з очищення та дезінфекції, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 15 травня 2006 року № 275 «Про затвердження Інструкції із санітарно-протиепідемічного режиму аптечних закладів», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 31 травня 2006 року за № 642/12516.

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ