АктуальноНовини

Затверджено Уніфікований клінічний протокол для лікування туберкульозу

08/02/2013

В Україні розроблено та затверджено Уніфікований клінічний протокол для лікування хворих на туберкульоз — основний медико-технологічний документ, за яким мають діяти всі медичні працівники в кожному клінічному випадку, обираючи найефективніше рішення для допомоги пацієнту й уникаючи помилкових і неефективних рішень.

Адаптована клінічна настанова “Туберкульоз” взята за основу протоколу. Документ базується на підходах до діагностики й лікування туберкульозу, рекомендованих ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я) та NICE (Національним інститутом здоров’я та якості медичної допомоги Великобританії).

Документ розраховано для лікування пацієнта на первинному, вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) рівнях медичної допомоги.

Протокол також скеровує дії фахівця у різних випадках захворювання, наприклад, у випадках поєднання туберкульозу з іншими інфекціями, такими як ВІЛ/СНІД; у випадках захворювання на туберкульоз із збереженою чутливістю мікробактерії туберкульозу до хіміотерапії; у випадках хіміорезистентного туберкульозу; мультирезистентного туберкульозу, коли недуга залишається стійкою до більшості запропонованих способів і методів лікування.

Крім підвищення ефективності роботи фахівців, метою Протоколу також є організація ретельного скринінгу серед населення, що дозволить запобігати розвитку недуги й надасть можливість хворим на туберкульоз економити час та кошти при лікуванні.

Документ створено відповідно до Наказу МОЗ України №795/75 від 03.11.2009 “Про затвердження Уніфікованої методики розробки клінічних настанов, медичних стандартів, уніфікованих клінічних протоколів медичної допомоги, локальних протоколів медичної допомоги (клінічних маршрутів пацієнтів) на засадах доказової медицини (частина друга)” – повідомляє прес-служба МОЗ України.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ