НовиниНовости фармацевтики

Завод «Індар» знову у центрі уваги

04/11/2011

Пристрасті довкола ЗАТ «Індар» не вщухають. Доля єдиного в Україні інсулінового заводу поки що залишається невизначеною: чи належатиме він державі, чи стане приватним. Тим часом, як повідомили в комітеті захисту підприємства і громадській організації «Український діабетичний союз», на заводі склалася загрозлива ситуація, заручниками якої можуть стати інсулінозалежні українці. Представники цих організацій вважають, що завод захопили незаконно, і виступають за його повернення у державну власність відповідно до судового рішення. Ця сторона конфлікту висловила свою позицію на нещодавній прес-конференції «Інсулінова криза в Україні: ситуація на «Індарі»

У 2008 році володарем 70,7% акцій ЗАТ «Індар» стала компанія Storke Holdings Limited. Проте перехід підприємства у приватну власність було оскаржено в суді. Сьогодні завод фактично залишається недержавним, і очолює його Євген Кононенко. Представники комітету захисту підприємства й громадської організація «Український діабетичний союз» вважають, що нове керівництво є незаконним (в ніч на 7 липня відбулося захоплення підприємства). На їх думку, така ситуація ставить під загрозу виробництво інсуліну.

Слід зазначити, що єдиний в СНД інсуліновий завод на 50% забезпечує потреби вітчизняної медицини в препаратах інсуліну. За даними «Українського діабетичного союзу», сьогодні ЗАТ «Індар» виготовляє2 кгсубстанції на місяць замість10 кг, як раніше. Президент Союзу Галина Литвиненко зазначила, що хворі з різних регіонів країни постійно скаржаться на нестачу інсуліну.

— Захопили фактично єдиний в Україні завод, який випускав інсулін утричі дешевший, ніж імпортні аналоги, — наголошує вона. — Я була на заводі і можу сказати, що виробництво стоїть. А розливається той інсулін, який був виготовлений раніше, при попередньому керівництві. Що буде далі з виробництвом? Може настати такий час, коли інсулінозалежні опиняться над прірвою.

Можливими негативними наслідками складної ситуації, що склалася на фармацевтичному підприємстві, стурбована і представниця комітету захисту заводу «Індар» Наталія Діденко. На її думку, під загрозою опинилося не тільки існування підприємства, а й розроблені на заводі технології виробництва. Вона ставить під сумнів і те, що у нинішніх умовах завод зможе забезпечити належну якість препаратів.

— Таких заводів, як «Індар», у світі — одиниці, — каже вона. — На підприємстві використовують унікальну технологію виробництва інсуліну бактеріальних клітинах. Це фармацевтичне підприємство не можна «розгойдувати».

Адвокат Микола Павленко на майбутнє підприємства більш оптимістично. Останнє рішення Господарського суду від 15 вересня 2011 року підтверджує, що акції ЗАТ «Індар» належали і належатимуть державі. Попри це нині у складі засновників підприємства залишається компанія Storke Holdings Limited.

— Перемога наших опонентів тимчасова, — вважає М. Павленко. — Майбутнього у нинішнього керівництва заводу немає. Приклад із ЗАТ «Індар» свідчить про те, що своє майно можна захистити, цим буде створено прецедент.

На думку адвоката, нині треба відновити статус-кво, що існував до захоплення, і ревізувати діяльність державного реєстратора та суддів, які ухвалили неправомірні рішення.

Нагадаємо, що нинішнє керівництво підприємства 30 вересня подало апеляційну скаргу до Київського апеляційного господарського суду. Зараз воно заперечує існування проблем із виробництвом інсуліну. Як повідомляє прес-служба ПрАТ «Індар», завод працює стабільно, протягом жовтня він виконав план поставок препаратів інсуліну на загальну суму понад 12 млн гривень. Загалом за липень–жовтень підприємство виконало всі заявки на поставки препаратів до регіонів України на загальну суму понад 35 млн гривень.

Залишається сподіватися, що незабаром у довгій історії довкола заводу «Індар» буде таки поставлено крапку. Як би там не було, але інсулінозалежні пацієнти у даній ситуації не повинні потерпати.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ