АктуальноНовини

Зробіть внесок у здорове майбутнє — вакцинуйтеся

25/04/2014

З 24 по 30 квітня 2014 року проводиться Всесвітній тиждень імунізації. Ця щорічна подія ініційована Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я (ВООЗ) з метою інформування про найефективніший інструмент захисту людей різного віку від інфекційних захворювань — вакцинопрофілактику.

У 2014 році Всесвітній тиждень імунізації присвячений темі «Чи володієте ви актуальною інформацією?» і пройде під гаслом «Зробіть внесок у своє майбутнє: знайте, перевіряйте, захищайте». Таким чином, інформаційні кампанії цього року закликатимуть людей дізнатися більше про доступні вакцини, перевірити власний вакцинальний статус і отримати вакцинацію, необхідну для повноцінного захисту від інфекційних захворювань.

Імунізація попереджує від 2 до 3 мільйонів смертей щорічно. Більш того, з року в рік, вакцинація надає можливість профілактики все більшої кількості захворювань. На даний момент, своєчасна імунізація здатна запобігти 25 хворобам. Проте, за оцінками ВООЗ, 22,6 мільйонів дітей і безліч дорослих все ще не отримують необхідних вакцин. Основною причиною такої ситуації є недостатня поінформованість про вакцинацію.

За даними ВООЗ і ЮНІСЕФ, у 2012 році частка дитячого населення України, що отримала рекомендовану планову імунізацію проти основних вакцино-контрольованих захворювань та інфекцій, така: туберкульоз — 95%; коклюш, дифтерія, правець (охоплення 3-ма дозами вакцини) — 76%; гепатит В (охоплення 3-ма дозами вакцини) — 46%; гемофільна інфекція типу В (охоплення 3мя дозами вакцини) — 83%; кір — 79%; поліомієліт — 74% (охоплення 3-ма дозами вакцини).

Останні спалахи інфекційних захворювань продемонстрували нову тенденцію — так звані «дитячі хвороби» тепер діагностуються і серед підлітків і молоді. Експерти підкреслюють, що для забезпечення повноцінного захисту населення від вакцино-контрольованих захворювань протягом усього життя необхідно ліквідувати прогалини в охопленні імунізацією. Саме тому, ще одним із завдань активностей у рамках Тижня імунізації є інформування людей про важливість вакцинопрофілактики протягом усього життя, від дитинства до похилого віку.

Федір Лапій, Головний дитячий імунолог Києва, кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти:

«Вакцинопрофілактику по праву можна вважати одним з найважливіших винаходів людства. Вона здатна врятувати мільйони життів, як дорослих, так і дітей. На жаль, у нашій країні все ще існує досить високий рівень необґрунтованої упередженості проти вакцинації, що може поставити під загрозу життя людей і їх близьких. Тому кожна людина повинна прагнути до отримання повної та об’єктивної інформації про вакцинопрофілактику з достовірних джерел. Пацієнти мають право самі вибрати установу для щеплення, вакцину від різного виробника і скористатися професійною медичною консультацією та допомогою. Важливо також пам’ятати про дотримання всіх правил вакцинації, як до, так і після процедури».

«Як соціально-відповідальна компанія, GSK підтримує інформаційні заходи громадських організацій та пацієнтських груп, як на глобальному рівні, так і в Україні. У тому числі, такі програми були успішно реалізовані у сфері вакцинопрофілактики. Виключно важливо донести людям факти про вакцинопрофілактику, коректно і на доступній мові. Тільки оперуючи повною достовірною інформацією, кожна людина зможе скласти власну думку і прийняти правильне для себе рішення, — прокоментував Олександр Марков, Регіональний медичний директор GSK Фармасьютікалс Україна, Молдова, Білорусь, Кавказ. — Також наша компанія сприяє обміну досвідом і наданню актуальної інформації фахівцям охорони здоров’я України. Наприклад, у вересні 2013 року, у Києві з успіхом пройшов Міжнародний Форум Експертів «Проблеми раку шийки матки і його профілактики» за підтримки GSK, який був присвячений сучасним стратегіям вакцинопрофілактики захворювання».

Цього року організатори Всесвітнього тижня імунізації пропонують усім бажаючим приєднатися до інформаційної кампанії і розмістити у своєму офісі, школі, лікувальному закладі, або просто поділитися в соціальних мережах одним зі спеціально підготовлених плакатів з інформацією про вакцинопрофілактику.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ